Začarani krug: seks i migrena

Migrena može loše uticati na mnoge aspekte života, uključujući i romantiku i intimnost.

Novija studija o migreni pokazuje da četvrtina pacijenata sa migrenom ima problema sa učestalošću i kvalitetom seksa, a da je u 5% slučajeva migrena bila razlog prekida veze i razvoda.

Simptomi migrene podrazumevaju mučninu, povraćanje, osetljivost na mirise, svetlo, zvuk i dodir. Oni negativnu utiču na mnoge aspekte u svakodnevnom životu, pa i na seks (želja za seksom, kvalitet seksa…).

Jedna ranija studija navodi da su žene sa migrenom imale više nivoe bola i stresa tokom seksualnog odnosa. Međutim, ima navoda iz drugih istraživanja gde seks ženama olakšava migrenu ili sasvim suprotno, deluje tako da izazove migrenu.

Hronična glavobolja ili migrena zahteva pažnju lekara jer takve osobe imaju viši nivo depresije i anksioznosti. Oko 75% osoba sa migrenom su žene a najčešći period pojave migrene biva neposredno pre mesečnog ciklusa.

Kao mogući razlog pojačane migrene kod žena, u nekom periodu, moguće su promene u nivou hormona pre mesečnog ciklusa. Nekim ženama uzimanje pilula za kontracepciju pomaže kod migrene, dok kod nekih pogoršava stanje.

Istraživači navodi da redovan raspored za obroke i spavanje kao i veći unos pijaće vode tokom dana, pomaže u borbi protiv migrene.

Prema dosadašnjim saznanjima, glavni pokretači migrene pre seksa obično su:

crno vino
čokolada
jaki miris parfema ili sveća
jaka svetlost
vremenske promene

Kako izbeći neprijatnosti?

S obzirom na to da su deo navedenih stvari sastavni deo romantične večeri, možda treba promeniti pristup za osobe koje su na to osetljive. Preskočiti vino ili neko drugo alkoholno piće kao i zamoliti partnera da ne stavlja parfem ili kolonjsku vodu.

Najbolje je imati zdravu komunikaciju sa partnerom jer će tako vaš partner znati šta negativno a šta pozizivno utiče na vašu migrenu i kako migrena utiče na vaš život, uključujući i ljubav.

Odlazak na savetovanje ili kod lekara sa partnerom do koga vam je stalo i kome je stalo do vas može pomoći u prevazilaženju migrene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hormoni i migrenjnahormoni i seksmigrenamigrena i bolovimigrena i seksmigrena i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar