Zanemaruje se, a ogroman je rizik u trudnoći

Može se sa sigurnošću reći da je gojaznost problem na globalnom nivou. Međutim, veliki udeo u problemima koje stvara gojaznost imaju gojazne trudnice: stopa gojaznosti kod američkih žena u starosnom dobu od 20 do 39 godina iznosi oko 32%, a to stvara i ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoje određeni rizici koje gojaznost povlači sa sobom, pa tako majke koje su gojazne pre trudnoće nose veći rizik po novorođenče u smislu da postoji izvestan rizik da rode mrtvo dete ili da beba umre nakon rođenja.

Razne studije pišu o ovome, ali ne pokazuju uzročno-posledičnu vezu – da je gojaznost povezana sa lošim rezultatima po novorođenče. Jedna od studija posmatrala je podatke više od 6 miliona novorođenčadi koja su rođena u 38 zemalja u periodu između 2012. i 2013. godine. Utvrđeno je da su bebe gojaznih žena imale dva puta veću šansu da umru od prevremenog rađanja u odnosu na bebe majki normalne težine.

Još na početku teksta pisano je da gojaznost povlači i rizike – da beba može da umre od urođenih defekata ili sindroma iznenadne smrti. Bez obzira na to što su se mnoge gojazne trudnice pridržavale uputstva da ne pređu dozvoljenu težinu tokom trudnoće, to je ipak imalo uticaja na povećan rizik po zdravlje odojčadi.

Zbog svega ovoga studija navodi da je bitno da se obrati pažnja na gojaznost pre trudnoće kao i da je potrebno da se svaka buduća majka informiše o tome šta povećava rizik od zdrvastvenih problema kod odojčadi gojaznih žena. Potrebna je i dovoljna informisanost babica koje moraju da razgovaraju sa budućim mamama o težini i nezi tela kako bi trudnoću izvele do kraja na što lepši i bolji način.

Šta to znači za nas?

Iako je ova studija rađena u Americi i odnosi se na „njihove“ trudne žene gde je veliki broj gojaznih osoba, rezultati su i za nas poučni. Gojazne žene trebalo bi da planiraju trudnoću i uoči trudnoće svedu „kilažu“ na zdraviji nivo, a da o težini vode računa i u trudnoći. Ostale trudnice trebalo bi i zbog sebe i zbog bebe da vode računa o svojoj ishrani (da ne jedu za dve osobe) i fizičkim aktivnostima kako tokom trudnoće ne bi postale gojazne – opasnost po zdravlje i trudnice i bebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

trudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar