Ženski polni organ: pitanja i odgovori stručnjaka

Ginekolozi se u svojoj praksi susreću sa raznim pitanjima o vagini, počev od izgleda, oblika, mirisa i sl.

Vagina je unutrašnji polni organ žene koji ima oblik cevi i vodi do grlića materice. Zidovi vagine imaju tri sloja. Prvi sloj – unutrašnji sloj – sličan je unutrašnjem delu usta, srednji sloj predstavlja mišićno tkivo, a spoljašni formira prekrivač. Vaginu pokriva sluznica koja je osetljivija od kože, pa je i podložnija infekcijama koje dolaze iz spoljašnje sredine. Acidofilne bakterije koje se nalaze u samoj vagini štite organizam od naseljavanja patogenih bakterija ili gljivica. Ukoliko ipak dođe do toga, onda treba koristiti blaga sredstva koja sadrže blagu kiselinu kako bi se očuvale nivoi prirodnog sekreta u vagini.

Pitanja

Žene najčešće pitaju ginekologa o veličini malih, „unutrašnjih usana“ pošto ona normalno može da varira, tako da su žene veoma često nepotrebno zabrinute jer je „njihova vagina ili prevelika ili premala“. Može biti normalna, ili u obliku labuda, pri čemu se obe smatraju sasvim normalnim i to nema uticaj na seksualnu želju, uživanje ili porođaj.

Vagina je mišićna epruveta koja ima u sebi dosta tkiva. Ta tkiva se šire tokom porođaja. Kada se smanjuje na normalu, ponekad pojedinačni deo vaginalnog tkiva može biti veći od dugih i zapravo propušta kroz vaginalni otvor, tako da izgleda kao mali jezik. Ovo može biti normalno ili povremeno biti znak kile između vagine i rektuma. Do ispravljanja može doći samo ako izaziva bol ili gušenje.

Uglavnom posle porođaja dolazi do smanjenja materice u vagini. Neke žene osećaju čvor ili oblik ručice kada ubacuju tampon ili povremeno kada se brišu. Ovo je uglavnom strašno za ženu jer svaka neobična masa u karličnom području izaziva strah od raka. Međutim, to uglavnom nije zabrinjavajuće i ne zahteva lečenje ukliko se ne ustanove neki drugi simptomi.

Takođe, veliki broj mladih žena ima problem sa korišćenjem tampona ili ima neprijatnosti tokom seksualnih odnosa. Probleme treba tražiti i rešavati u opuštanju karličnog mišića i to naročito važi za žene čiji himen je mali, pri čemu se nekim devojkama preporučuje i mala operacija kako bi svoju vaginu otvorile i kako bi bile seksualno aktivne.

Napomene

Kao zaključak možemo reći da je svaka vagina različita i da je velika većina normalna. Navodimo kao primer izjavu jednog ginekologa da je od 9125 vagina koje je video-pregledao tokom jedne godine, svaka izgledala drugačije, kao što su različita ljudska lica.

Ukoliko imate bilo kakvu zabrinutost, obavezno se obratite svom ginekologu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pitanja o vaginivaginavagina i bakterijevagina i higijenavagina i seksvagina i tamponiveličina vagine
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • besbi huk

    Ova sa slike sam gledao na pornhubu