Šta je kurkuma i čemu služi?

Nije čudo što svakog meseca kurkuma puni stranice naučnih časopisa. Ovaj vanvremenski lek poreklom iz Azije povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a nedavno je objavljen podatak da pomaže lečenju više od 600 bolesti.

Čak je objavljeno preko 1500 naučnih studija koje dokazuju snažnu antikancerogenu aktivnost kurkume.

Glavni aktivni sastojak u kurkumi je alkaloid kurkumin, koji daje začinu jarko žutu boju. Sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu i minerale (kalijum, gvožđe i mangan) i izvor je prehrambenih vlakana.

Prema pisanju stručnih magazina, dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Naučni tim iz Koreje i Amerike dokazao je da pigment kurkumin ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Kurkuma se ozbiljno razmatra kao deo terapije i prevencije u lečenju dijabetesa.

U ovom začinu pronađen je do sada i neotkriveni molekul koji blagotvorno deluje na mozak i rane na ljudskom telu. “Dejstvo ovog molekula, nazvanog CNB-001, nije preventivno već svojim delovanjem pomaže u tkivnom oporavku prouzrokovanom slabim dotokom kiseonika i krvi u mozak”, objasnio je Paul Lepchek, vođa istraživanja na neurološkom odeljenju klinike u Los Anđelesu.

Ipak, kao jedna od najbitnijih stavki kurkume navodi se njeno raznovrsno antikancerogeno delovanje. Veruje se da je kurkuma najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Kao i da pomaže ženama u menopauzi koje su na hormonskim terapijama i smanjuje rizik od raka dojki. Istraživaja ukazuju na to da kurkuma delotvorno pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate. Kao i da sprečava leukemiju kod dece. Istražuje se i njen delotvorni uticaj na Alchajmerovu bolest.

Procenjuje se da kurkuma ima više od 600 lekovitih dejstava, kao na primer:

Jača probavu
Pomaže kod crevnih oboljenja (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)
Smanjuje nadutost
Čisti jetru
Normalizuje menstrualni ciklus
Smanjuje upale kod artritisa (stvara Cox-2-enzim koji umanjuje bol koju artritis uzrokuje)
Čisti krv
Ubrzava metabolizam
Lek je za kožne bolesti (dermatitis, ekcem, psorijaza)
Koristi se za rane i opekotine
Pogodan za tegobe disajnih puteva
Protiv gljivica i bakterija (posebno delotvoran kod kandide)
Protiv crevnih parazita
Pomaže kod upale grla, upale nepca
Protiv dijareje
Neguje kožu
Pomaže kod depresije

U ishrani začin kurkumu možete koristiti na više načina i dovoljna je samo ½ do jedne kašičice. Dodaje se u rižoto, voćne slatate, salatne prelive, jela od povrća, krompir, palačinke, kolače i glavni je sastojak karija. Nemojte preterivati, jer će jelo imati neprijatno intenzivan miris.

Ako vam ne odgovara ukus možete je konsumirati i u obliku kapsula. Posebno je popularan čaj od kurkume (stavlja se kašičica u šolju vruće vode). Budući da se obično jelu dodaje u gramima, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

Kurkuma je kod nas poznatija kao indijski šafran, a dostupna je u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

(BizLife)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kurkuma
Komentari (0)
Dodaj komentar