6 načina da se oporavite od emocionalne traume

„Ovo su rane koje se nikad ne pojavljuju na telu, a koje su dublje i bolnije od bilo čega što krvari”, napisala je Lorel K. Hamilton. Kada smo fizički ranjeni, svet saoseća sa nama. Dobijemo bolovanje, socijalnu pomoć, medicinsku negu. Nažalost, kada su nam emocije povređene, većina ovoga izostaje. Moramo sami to da stvorimo.
Emocionalna trauma vas prisiljava da budete sopstveni heroj. Evo šest saveta koji će vam pomoći da učinite upravo to.

1. Dajte prioritet brizi o sebi
Za mnoge od nas prirodno je da im je najbitnija briga za svoje najbliže. Mi to često radimo na račun ispunjavanja sopstvenih potreba. Nažalost, ne možete sipati iz prazne čaše. Briga o sebi mora biti na prvom mestu, naročito za one koji se brinu o drugima. Posmatrajte sebe iskreno, brižno i sa ljubavlju. Odredite svoje potrebe. Da li vam je potrebno vreme u tišini svakog dana? Savetovanje ili grupna terapija? Koristan uslužni rad? Umetnički izraz? Opuštanje? Vikend putovanje da se ponovo povežete sa svojim duhom? Dajte ovim potrebama prioritet. Ispunite ih bez kajanja.

2. Postanite zahvalni
Kada se borimo sa emocionalnim demonima, može postati prirodno da se usredsredimo na tamu u našim životima. Umesto toga, okrenite oči ka svetlosti. Koliko god često možete, napravite pauzu da odredite pet stvari zbog kojih ste zahvalni. Ne moraju da budu duboke ili značajne. Dovoljno je da budu dobre. Na primer, trenutno sam zahvalan na vodi, suncu, muzici, krevetu i internetu. Ova vežba je jednostavna, ali veoma efektivna. Ona menja naš pogled na svet. Svet oko nas počinje da izgleda kao svetlije, srećnije i mesto koje više prašta. Sa delovanjem u svetu sa zahvalnošću, mi možemo da ga preoblikujemo u onakvo mesto kakvo bismo želeli da bude.

3. Poštujte svoje telo
Kada su nam emocije pod izazovom, normalno je da dozvolimo našem fizičkom zdravlju da se pogorša. Nažalost, ovo je suprotno od onoga što nam je potrebno. Kada nam je telo zdravo, um nam je bistriji. Emocije dolaze pod našu kontrolu. Naš duh je sposoban da se bolje suočava sa svetom. Postarajte se da spavate dovoljno. Ostanite hidrirani. Vežbajte na način koji vam prija, umereno ili rigorozno, unutra ili napolju, sami ili u grupi. Jedite hranu koja vam snabdeva telo hranljivim materijama koje zaslužuje. Držite se podalje od vage. Ovde se ne radi o tome kako izgledate ili kako vam odeća stoji. Ovde je bitno kako se osećate.

4. Izgradite mrežu za podršku
Najgori deo bilo koje traume jeste osećanje da ste sami u njoj. Kao ljudska bića, mi nismo stvoreni da se sami suočavamo sa izazovima. Potrebna nam je emocionalna podrška. Zbog toga, postoji grupa za podršku za skoro svaki veliki emocionalni izazov. Od depresije do zavisnosti, neizlečive bolesti do seksualnog napada, sigurno postoji grupa sa ljudima kao što ste vi. Prvo, uživate u toplom olakšanju da niste više sami u svojoj borbi. Zatim, dozvolite im da podele svoje iskustvo, snagu i nadu.

5. Komunicirajte iskreno
Loša volja ili netrpeljivost rastu u vama dok god ih zadržavate. Ako imate probleme sa voljenom osobom, stavite joj to do znanja. Recite joj kako vas je povredila. Istresite vaša osećanja na sto, mirno i ljubazno. Ovako dajete sebi slobodu da oprostite. Zapamtite, kod opraštanja se ne radi o drugoj osobi. Radi se o vašoj odluci da pustite povredu i nastavite sa životom. Kao što je En Lamot napisala: „Ne oprostiti je kao da ste popili otrov za pacove, a zatim čekate da pacov umre”. Ne dopustite da neljubaznost druge osobe ima moć nad vašim srcem ni dan više.

6. Napišite svoju priču
Kada naša najteža osećanja ostanu u nama, ona postaju jača. Ima nečeg oslobađajućeg u odluci da ih umesto toga stavimo na papir. Koristite olovku da ponovo preuzmete moć. Pustite da reči teku, a zatim ih pročitajte sebi. Ovako dozvoljavate vašem umu da stvori novi uvid i perspektivu. Takođe dozvoljavate da se vaše emocije oslobode od vašeg mozga i tela, i pronađu novi dom na papiru.

„Bilo šta što je ljudsko može da se spomene, a sve što može da se spomene je savladljivo. Kada govorimo o našim osećanjima, one postanu manje opterećujuća, manje potresna, manje strašna. Ljudi kojima se poverimo sa tim bitnim razgovorom mogu nam pomoći u saznanju da nismo sami”, napisao je Fred Rodžers.

Ako ste povređeni, ne skrivajte se. Borite se. Povežite se sa drugima i povežite se sa sobom. Volite sebe dovoljno da zacelite rane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emocionalna trauma
Komentari (0)
Dodaj komentar