Boje i stres

U nekom okruženju osećate se prijatno, a u nekom ste nervozni – a ne znate zašto. Ne, nije vas iziritirala preglasna muzika – nema nikakve muzike, zapravo – niko nije bučan, niko vam se ne nameće, niko vas tog dana nije iznervirao, čak je i šef bio neuobičajeno fin prema vama. O čemu se onda radi? Zašto se osećate nervozno, iako nikakvog objektivnog razloga za to ne vidite (ne, nije ni PMS)? Osvrnite se oko sebe. Kojim bojama ste okružene? Verovale ili ne, boje mogu prilično da utiču na naše raspoloženje. Zato, pažljivo birajte kako ćete dekorisati svoj stan – uopšte nije svejedno!
Na nas iritirajuće deluju sve jarke boje. Da, izgledaju one zabavno dečici, ali jarke boje će povećati već postojeći stres, ili vas same od sebe iziritirati. Zato, čak i kada sređujete dečju sobu, ne preterujte sa jarkim bojama – to izgleda zanimljivo na prvi pogled, ali definitivno nije prijatno za duži boravak. Ako vam je dete previše razdražljivo, a zidovi sobe su mu „drečavi“, prefarbajte ih nečim blažim.
Jedan od razloga zašto nas bolnice sve čine nervoznim (pored, naravno, očiglednog razloga da nam je loše, inače ne bismo ni bili u bolnici) jeste bela boja bolničkih zidova. Naime, bleštavobelo ima na nas isti uticaj kao i preterano jarke boje – razdražuje nas i nervira. Neonsko svetlo, onako hladno kakvo je, samo pojačava problem. Čuli ste da neko kaže: „Neću da farbam svoje zidove u bleštavobelo, osećao bih se kao u bolnici“? Sad znate i odakle ta netrpeljivost – nema, zapravo, toliko veze sa bolnicom koliko sa samom bojom.
Idealne boje za prijatno domaće okruženje jesu tonovi bež i svetložute boje, jer smanjuju napetost i nespokojstvo, a žuto uz to i „podiže“ raspoloženje. U obzir mogu doći i neke druge blage, nežne boje, samo obratite pažnju: od hladnih boja (plave, na primer) činiće vam se da je temperatura u prostoriji nekoliko stepeni niža nego što zaista jeste, dok tople boje (naročito crvena) imaju obrnut efekat. Dakle, ako ste zimogrožljivi, ma koliko vam se inače plava boja dopadala, izaberite neku drugu – biće vam toplije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar