Da li često brojite ovce?

Uopšteno govoreći, postoje dve vrste nesanice:

  • kada osoba dugo ne može da zaspi
  • kada spava kratko i nemirno, ne uspevajući da dovoljno dugo ostane u čvrstom snu

Većina žena u nekom periodu svog života ima jednu od ove dve vrste poremećaja sna, ili čak obe istovremeno.
Navešćemo jedan primer iz svakodnevnog života: Marija L. nekoliko nedelja pre svog venčanja počela je da pati od nesanice. Ležala bi budna satima, pokušavajući da zaspi, prevrćući se i vrteći, da bi napokon od iscrpljenosti zaspala. Ovakav negativan obrazac ostavljao bi joj vrlo malo i nedovoljno okrepljujućeg sna. Na sreću, ova žena je uspela da se vrati normalnom spavanju kada je prošao njen dan D – dan venčanja. Ovo je uobičajena vrsta kratkoročne nesanice izazvane anksioznošću, koja se često javlja. Nažalost, veoma popularan odgovor na ovaj problem u našem narodu su raznorazne pilule za smirenje. One mogu opustiti mišiće i time vam pomoći da zaspite, ali one neće ukloniti pravi uzrok nesanice.
Pojava nesanice nije ništa neobično. Savremeni način života je brz, sa puno zahteva koje postavljamo sebi ili nam ih drugi postavljaju.
San kakav nam je potreban je – dubok, dug i okrepljujući.
Na sreću, ima više načina pomoću kojih možemo postići taj cilj – zdrav san.

  1. Prepoznajte svoje "stresore". Zapišite listu misli koje vam se motaju po glavi u besanim noćima. To je dobar početak.

  2. Vežbajte redovno. Vrlo je korisno vežbati uveče (ali ne blizu sna, već nekoliko sati ranije), kada mislite da ste već iskoristili dan, da biste shvatili da u vama ima još energije. Lepše ćete spavati.

  3. Izbegavajte kofein u poslepodnevnim časovima. Nema ga samo u kafi već i u gaziranim sokovima i u čajevima.

  4. U krevet idite onda kada ste umorni. Ne trošite vreme buljeći u tavanicu i brinući o tome da li ćete se dovoljno naspavati za sutra. Idite u drugu sobu, radite nešto relaksirajuće, pa se vratite u spavaću sobu kada ste spremni.

  5. Naučite tehnike relaksacije. Ove tehnike podrazumevaju obraćanje pažnje na sopstveno disanje, pomažu vam da opustite mišiće od nožnih prstiju do temena. Možete ih naučiti uz jogu ili pilates.

  6. Ustanovite svoju rutinu i držite je se. Ako vikendom dramatično promenite svoje navike u spavanju, taj poremećaj se može preneti i na narednu nedelju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

napetostnesanicasanspavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar