Da li ste radoholičar (2)

Tehnologija nije kriva za radoholizam, kao što ni supermarket nije kriv za nečiju zavisnost od hrane, kao što ni diskont sa alkoholnim pićima nije kriv za nečiji alkoholizam. Razlozi su drugačije prirode. Takođe, ne mora naporan posao i laka dostupnost posla nekoga oterati u radoholizam.
Važno je pogledati kontekst. Ako se zbog posla povlačite od porodice i romantičnih veza, a vaš život je izgubio balans, kada posao ima prioritet u odnosu na sve drugo – treba da se zapitate imate li problem.
U jezgru radoholizma stoji zapravo preokupiranost poslom. Razlika između vrednog poslovnog čoveka i radoholičara može se opisati na sledeći slikovit način: radoholičar na letovanju mašta o povratku na posao, a vredan čovek na poslu mašta o letovanju.
Ova vrsta zavisnosti na neki način podseća na alkoholizam. Kao što alkoholičar krišom ostavlja flaše po kući da bi mu bile uvek dostupne, tako se radoholičar krišom iskrada i odlazi u kancelariju, ili čak krije poslovna dokumenta u tajnoj pregradi kofera kada sa porodicom ide na letovanje.
Ostali ključni znaci da je neko radoholičar:

  • Ne želi da se osloni na druge, već hoće najbitnije stvari da uradi sam. To je povezano sa preteranom potrebom za kontrolom.

  • Potcenjuje životne aspekte koji nisu povezani sa poslom. Primer je otac koji nikad ne stiže da dođe na ćerkinu priredbu ili sinovljevu utakmicu.

  • Meša druge aspekte života sa poslom. Na primer, pokušava da pretvori svoj hobi u novi biznis.

  • Radoholičari su zapravo san svakog šefa: dolaze rano na posao, ostaju do kasno, ne uzimaju godišnji odmor i preuzimaju na sebe gomile posla. To su kvaliteti, ali radoholičari imaju i mana u očima šefa: uvek imaju više posla nego što mogu efektivno da urade, nisu timski igrači jer se oslanjaju samo na sebe i vole sve da urade sami, nisu onoliko organizovani koliko to jesu njihove manje vredne kolege.

Može li radoholizam da ugrozi zdravlje?
Kao i ostali oblici zavisnosti, i zavisnost od rada takođe može proizvesti bes, depresiju, anksioznost, bol u stomaku ili glavobolju.
Uprkos simptomima, radoholičari često poriču sopstvenu zavisnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

radoholikradoholizam
Komentari (0)
Dodaj komentar