Dešifrujte stres

Telefon na vašem radnom stolu neprekidno zvoni dok vi užurbano završavate izveštaj koji danas morate da predate pretpostavljenom i grozničavo razmišljate o tome koliko vas još posla čeka posle radnog vremena: treba da kupite namirnice, da pokupite odeću s hemijskog čišćenja, da se posvetite porodici i prijateljima… Dok vam se sve te misli roje po glavi, iznenada osećate čudno bubnjanje u glavi. Ne paničite, to je samo preveliki stres.
Ako ste suviše dugo zaokupljeni brigama i napeti, stres remeti vaš metabolizam, narušava hormonsku i neurološku ravnotežu i razara odbrambene snage. Međutim, svako drugačije reaguje na stres, što zavisi od urođenih sposobnosti organizma da se prilagodi velikoj napetosti i načina života koji se vodi. Kada organizam više ne može da izdrži toliku napetost, on šalje jasne signale i poručuje vam da je krajnje vreme da malo usporite. Naučite da dešifrujete sve signale kojima vas organizam obaveštava da ste pod stresom.
Na prvom mestu slušajte svoju glavu. Dosadno i uporno bubnjanje u glavi ili bol koji se lagano širi ka vratu i ramenima prvi su simptomi stresa. Ovakvi problemi javljaju se zbog preterano stegnutih mišića i slabijeg dotoka krvi u mozak. Ako na prvi nagoveštaj bola popijete neki analgetik, bol će brzo nestati.
Međutim, ukoliko vas glavobolje često muče, detaljnije analizirajte svoje ponašanje. Osobe kojima je glava puna briga jesu sklone jakim glavoboljama. Preterano odgovorne i preosetljive osobe često veruju da su sve brige i obaveze u porodici ili na poslu deo tereta koji baš one treba da ponesu na plećima. Umesto da se brinete o onome što nije vaša briga, okupajte se u toploj vodi pred odlazak na spavanje i opustite se u carstvu snova, gde ćete sigurno naći spas od umora i stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar