Ishranom pobedite stres

Zaboravite sve one oštre osude uživanja u hrani dok ste pod stresom. Sve je u redu – ako jedete određene namirnice koje spadaju u zdravu hranu i koje čak deluju antistresno. A upravo to je sjajna vest, jer stres je veliki problem savremenog čoveka i može povećati rizik od povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, gojaznosti itd. Stres je često praćen nervozom, anksioznošću i drugim negativnim stanjima. Navešćemo neke ukusne, zdrave namirnice, kojih ima u svakom supermarketu, a koje mogu imati značajan pozitivan uticaj: ublažavaju stres i smanjuju štetu koju hroničan stres nanosi vašem organizmu. U rizičnim periodima, nabavite što više ovih namirnica, tako da možete, kada tenzija poraste, da mirno jedete umesto da „besnite“.
Bademi, pistaći i orasi
Kada se osećate loše, uvek možete posegnuti za šakom badema. Oni su bogati vitaminom E, koji ima antioksidantsko dejstvo i podržava imunosistem. Takođe, sadrže vitamin B, koji pomaže vašem telu da zadrži snagu tokom neprijatnih događanja. Ako vam je dosadilo klasično koštunjavo voće, onda možete probati krem od badema. Može se nabaviti u snabdevenijim prodavnicama zdrave hrane, jede se kao namaz na hleb, ili kao poslastica i veoma je ukusan.
Korisni su i pistaći i orasi. U teškim situacijama, vaše srce radi preteranom snagom. Kada ste u opasnosti, upravo je adrenalin ono što vam pomaže da trčite brže ili da se suprotstavite većom snagom. A adrenalin podiže visinu krvnog pritiska da bi se povećao nivo energije. U retkim situacijama, to je korisno, ali kod svakodnevnih problema, uglavnom je štetno. Istraživanja pokazuju da konsumiranje pistaćija i oraha pomaže snižavanju krvnog pritiska, tako da vaše srce ne mora da radi „prekovremeno“. Imajte uvek negde naseckane ove plodove, pa ih po potrebi dodajte u salatu ili u ovsenu kašu.
Avokado
Njegova bogata struktura može da ublaži osećaj gladi i da redukuje osećanja besa i očaja.
Kaša od ovsenih pahuljica
Ugljeni hidrati u njoj stimulišu mozak da proizvodi više serotonina, supstance koja deluje opuštajuće na vaše telo. Isto se događa i kada jedete tamnu čokoladu, ali za razliku od nje, ovsena kaša ne sadrži nepotrebne kalorije.
Narandže
Vitamin C snižava nivo stresa.
Losos
Čuveni sastojak omega-3 pored ostalih korisnih efekata sprečava i nepotrebno podizanje adrenalina.
Spanać
Sadrži dosta magnezijuma, što je korisno u periodima „prazničnog ludila“. Ovaj mineral snižava nivo stresa i dovodi vaše telo u opuštenije stanje.
U stresnim periodima, hrana može biti vaš prijatelj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrananapetostnervoza
Komentari (0)
Dodaj komentar