Iznenađujuće antistresne taktike

Svi znamo kako stresna situacija može izgledati. Na primer: ustajete u ranu zoru; vaše dete se iznenada seti da mu je potrebna torta za školsku proslavu; drugo dete se ne oseća dobro; vaš partner je besan zbog finansijskih prilika i počinje da gunđa… Kad dan tako počne, nije neobično da se stresne misli odmah usele u vaš mozak.
A potom, stres počinje da deluje i na organizam: puls se ubrzava, može doći do osećaja bola u grudima, a čini vam se da će vam glava eksplodirati. Kako anksioznost raste, počinju da se dešavaju i hemijske promene: dolazi do sužavanja krvnih sudova, srce počinje ubrzano da lupa, raste krvni pritisak, a mišići se zatežu. Vaše telo se sprema da se suoči sa pretnjom. To je korisno ako vas juri lav u džungli, ali u svakodnevnom životu – nije.
Dugoročan stres donosi razne neugodne posledice po organizam. Zato je neophodno suočiti se sa stresom i suprotstaviti mu se. Evo nekih načina:
Ljubite se što više!
Često čujemo: "Bez obzira na to kakvi me problemi muče, kada dođem kući i poljubim svog muža, sve ostalo mi izgleda nevažno." Ova žena je u pravu, a to potvrđuju i naučna istraživanja: parovi koji se ljube samo tokom seksualnog odnosa podložniji su stresu čak osam puta više od onih parova koji se ljube više puta u toku dana. Poljubac nas oslobađa stresa, stvarajući osećaj povezanosti, tada se oslobađa endorfin, supstanca koja deluje suprotno stresu i depresiji.
Zagrljaj ima lekovito dejstvo
Držanje za ruke i grljenje takođe može smanjiti stres u znatnoj meri. Izvršeno je sledeće istraživanje: pedeset parova zamoljeno je da se drže za ruke deset minuta, a potom da se grle dvadeset sekundi. Druga grupa od 85 ispitanika mirno se odmarala, bez međusobnog dodirivanja. Potom su zamoljeni da pričaju o nekom prošlom događaju koji ih je razbesneo. Oni koji se nisu grlili imali su povišeni krvni pritisak i lupanje srca, a kod onih drugih do toga nije došlo. Ključ cele te priče o grljenju je u sledećem: nežni pritisak u zagrljaju stimuliše nervne završetke, što šalje umirujuću poruku mozgu i usporava oslobađanje kortizola.
Smanjite zajedljive komentare!
Kada se bračni parovi svađaju, češće možemo čuti žene koje daju zajedljive komentare i muškarce koji se ponašaju ćutljivo nego obratno. Ako navodite neprijatne argumente (čak i kad ste u pravu), nivo stresa raste.
Konflikt ne mora obavezno biti štetan, ali treba da naučimo da se svađamo bez zajedljivosti, i to zbog sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

napetoststres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Luis Krstić

    Neophodno je i da se parovi dnevno bar nekoliko puta pogledaju direktno u oči.