Kako i zašto treba oprostiti – pre svega sebi?

Osećaj besa, nepravda, ljutnja, izdaja, bol i laž mogu pokrenuti ozbiljan stres i zdravstvene probleme. Praštanje u takvim situacijama pomaže, ali nije izvodljivo uvek. Međutim, treba razmotriti praštanje kao način za lični unutrašnji mir i bolje psihičko stanje.

Svako ko misli da je praštanje povezano sa prošlošću – greši. Takođe, nema nikakve veze sa posledicama nekih postupaka. U suštini, praštanje znači osloboditi sebe svojih unutrašnjih borbi i pronaći svoj mir.

Postoje razna istraživanja o unutrašnjim osećanjima i o tome kako se izboriti sa njima, ali što se tiče osećaja praštanja, sve se svodi na 4 smernice:

Otkriti negativna osećanja – prvi korak u praštanju jeste najobjektivnije moguće sagledavanje krivice i krivičnog dela, kao i posledica tog dela. Druga stvar je kako je ta krivica uticala na vaš život, vaša osećanja i vašu perceciju pravde.

Odluka o praštanju – ova odluka dolazi nakon shvatanja o tome koliko sve to može da boli. Praštanje dolazi kao ideja o zaustavljanju unutrašnjeg bola i morate biti sigurni da ste spremni na praštanje.

Razumevanje osobe koja vas je uvredila – pokušaj razumevanja osobe koja vam je nanela bol može biti dug proces. Razumevanje postupka, motiva i razloga vrlo je značajno za praštanje, kao i sagledavanje te osobe nekim drugim očima, a ne kao neko zlo biće ili čudovište.

Otkrivanje osećaja slobode – kada razumete „sporne“ osobe kao ljudska bića koja greše – možete doživeti i saosećanje sa njima. Takođe, i deljenje iskustva iz svog ličnog iskustva može pomoći drugima da odluče da li treba oprostiti nekome nešto loše ili ne. Najvažnije u ovoj smernici jeste lični osećaj slobode koji donosi praštanje.

Osobe koje su povređene možda osete potrebu za suočavanjem sa osobom koja ih je povredila. Suočavanje nije neophodno, važnije je šta želite da dobijete ili postignete iz tog susreta.

Mnogim osobama potrebna je i profesinalna pomoć, naročito ako su doživele traume. Ulaganje sebe u praštanje zaista je veliki trud koji može imati moćne pozitivne efekte. Na kraju krajeva, praštanje vas oslobađa i daje osećaj veličine, zato i postoji izreka “samo veliki ljudi praštaju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljutnjanegativna osećanjaolakšanjeoprostitiprastanjerazumevanje ljudistres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Još samo da razumem zašto su nas bombardovali… onda da oprostim i na kraju da saosećam sa tim dobricama, Kako mi to ne polazi za rukom, prepuštam drugima oslobađajući i isceliteljski „osećaj veličine“.