Oslobodite se anksioznosti za 5 minuta

Mornarički vojnici zvani „foke“ osmislili su neverovatno efikasnu tehniku za oslobađanje od anskioznosti za samo 5 minuta! Isprobajte.

Vrlo je moguće da stres osećate u trenucima kada negde kasnite, ne možete da pronađete ključeve od automobila, neposredno pre važnog sastanka ili čak dok pregledate društvene mreže. Stres je u današnje vreme nemoguće izbeći.

Iako je mala doza stresa zapravo dobra za vas, stalni stres ili anksioznost mogu negativno uticati na vaše zdravlje. Dakle, šta možete učiniti da zadržite dnevni nivo stresa pod kontrolom? Pa, postoji mnogo jednostavnih strategija koje možete isprobati, poput vođenja dnevnika, meditacije, skidanja smetnji, itd. Ali najlakši i najbrži način da smirite svoj zabrinuti um je da udahnete i izdahnete, i to prema tehnici mornaričkih vojnika zvanih „foke“.

Evo i saveta mornaričkih vojnika zvanih „foke“, o tome kako da se oslobodite stresa za samo 5 minuta:

1. Disanje „u kutiji“.
Ova tehnika disanja pomaže da preuzmete kontrolu nad svojim automatskim obrascima disanja, kako biste trenirali dah za optimalno zdravlje i performanse. Sve što treba da uradite je da zamislite okvir sa jednakim stranama, gde se udah, zadržavanje daha i izdisaj broje do 4 (približno četiri sekunde). Dok udišete, četiri brojanja, zamislite kako putujete jednom stranom kvadrata. Zatim zamislite da se krećete po vrhu kvadrata tokom četiri broja zadržavanja daha. Zatim pratite izdah niz desnu stranu kutije na izdisaju i gledajte kako putuje po dnu kvadrata na zadržavanju daha, nakon izdaha. Ponovite obrazac. Ovaj vizuelni prikaz vam pomaže da usredsredite pažnju i brzo vam omogućava da uđete u tok ritmičkog disanja. Umirujući i fokusirajući efekti ove tehnike primetni su u samo nekoliko minuta vežbe.

2. Taktičko disanje.
Još jedna efikasna tehnika disanja koju u mornarici praktikuju naziva se „taktičko disanje“. Metoda se fokusira na usporavanje brzine disanja, disanjem kroz nozdrve, brojeći do četiri za svaki udah i izdah. Taktičko disanje se koristi kada se vojnik suoči sa stresnim situacijama, poput borbe. Ratnici iz svih kultura su koristili ovu tehniku tokom vekova za održavanje mirnog i usredsređenog uma. Razlika između taktičkog disanja i disanja u kutiji je u tome što ovo drugo uključuje zadržavanje daha nakon udaha i izdaha. Takođe, disanje u kutiji radi se kao svakodnevna praksa, koja trajno menja vaše nesvesno disanje – radi boljeg upravljanja stresom, poboljšane mentalne i emocionalne svesti i poboljšane mentalne kontrole. Za optimalne rezultate ovu vežbu disanja vežbatje ujutru. Preporučuje se da se ova vežba radi minimum 5 minuta, a maksimum do dvadeset. Ključno je da je radite svakodnevno, dok se vaš nervni sistem ponovo ne poveže sa sporim, dubokim dijafragmalnim obrascima disanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anksioznostdisanje
Komentari (0)
Dodaj komentar