Poboljšajte svoj dan

Pet minuta je veoma malo vremena, ali je dovoljno da uradite jednu stvar koja će vam ulepšati dan.
Probajte neku od sledećih deset jednostavnih metoda za oslobađanje od stresa, popravljanje raspoloženja i povećanje energije. To može biti sasvim dovoljno da se lakše nosite sa izazovima koji su pred vama tog dana.
1. Namestite krevet
Mali ritual koji može pomoći u stvaranju mirnog okruženja u vašoj spavaćoj sobi, a predstavlja deo “higijene spavanja“, tj. malih rituala koji mogu pomoći da bolje spavate. Ako je nameštanje kreveta prvo što uradite kada ustanete, onda ćete imati jednu stvar manje o kojoj treba brinuti u toku dana.
2. Spakujte užinu
Pre nego što krenete na posao, pripremite zdravu užinu koju ćete poneti sa sobom. To može biti voće, niskokalorični sir, jogurt ili neslano koštunjavo voće. Bićete spremni kada ogladnite u popodnevnim satima.
3. Sredite svoj sto
Od nepotrebnih papira, do spajalica i šolja od kafe, nepreglodnost radnog stola može učiniti da izgubite koncentraciju i smanjite produktivnost. Očistite nered jer se tako možete osećati bolje organizovano i bićete koncentrisaniji na probleme koji su pred vama.
4. Pustite muziku
Nekoliko istraživanja je pokazalo da slušanje muzike može pomoći da se smanji krvni pritisak i stres, kao i da se poboljša raspoloženje. Odgovarajuća muzika može promeniti i vaš stav. Zato napunite muzički plejer pesmama koje će vam vratiti osmeh na lice i slušajte ih dok idete na posao, za vreme radnog vremena, ukoliko je to moguće, ili kada vežbate. Dok god muziku ne slušate prejako, jer to može oštetiti sluh, ovo je bezbedan i zdrav način da učinite vaš dan prijatnijim.
5. Omirišite limun
Za brzo oslobađanje stresa, okrenite se potcenjenom čulu, odnosno čulu mirisa. Japanski istraživači su otkrili da linalol, supstanca koja se nalazi u limunu, može ublažiti rekacije na stres. Ukoliko ne volite limun, probajte sa bosiljkom, lavandom ili klekom. Za njihove mirise takođe je utvrđeno da umanjuju stres.
6. Protegnite se
Dovoljno je samo nekoliko jednostavnih pokreta. Na primer, ispružite ruke iznad glave, pomerajte ramena gore-dole ili se nekoliko puta propnite na nožne prste i slično. Budite umereni, vodeći računa da ne preterate. Istezanje može poboljšati cirkulaciju i fleksibilnost, a može ublažiti i napetost mišića koja nastaje usled stresa.
7. Meditirajte
To je lakše nego što možda mislite. Udobno se smestite na pod ili u fotelju, a zatim pratite svoje disanje, udah i izdah, i tako nekoliko minuta. Razne misli će početi da vam padaju na pamet bez problema. Pustite ih da lutaju sa strane, a vi se trudite da se koncentrišete na disanje. Svakodnevno meditiranje, makar i samo po nekoliko minuta, može pomoći da se ublaži stres.
8. Vodite dnevnik zahvalnosti
Odvojite minut ili dva svakog dana da zabeležite stvari na kojima ste zahvalni, velike i male. Lako je da se žalite na vreme, saobraćaj ili nevolje na poslu, ali to donosi samo negativnu energiju. Biti zahvalan za ono što imate može učiniti da više cenite one pozitivne stvari koje imate.
9. Isključite elektronske uređaje
Napravite pauzu od mobilnih telefona i ostalih uređaja. Previše vremena provedenog ispred kompjutera ili televizora može da smanji vašu energiju i podstakne neaktivnost. Dakle, sa vremena na vreme, napravite pauzu od svega. Kratktrajna tišina može da vas smiri. Ovo je posebno važno da radite neposredno pre nego što idete na spavanje kako biste se dovoljno opustili i odmorili.
10. Odredite prioritete
Priznajte sebi da odjednom ne možete da postignete sve što želite. Umesto toga, možete pratiti spisak stvari koje treba da obavite, a određivanje prioritete može vam pomoći da se osećate zadovoljnije. Dakle, sastavite listu, razmislite šta je važno, a šta može da pričeka. Obavljajte stvari prema spisku, tako što ćete krenuti od prioriteta. Malo po malo, ispunićete svoj cilj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meditacijamirismuzikanervozaplaniranjeprioritetismirenjestresuzina
Komentari (0)
Dodaj komentar