Prebrodite stres: Kako pobediti stres i vratiti seks u vezu?

Veza u kojoj nema seksa zvuči kao noćna mora, ali verovali ili ne, to je stvarno postala gotovo pa normalna stvar – nedavna anketa koju je sprovela kopanija „BodyLogicMD“ pokazala je da je čak 51 posto ispitanika, starih između 18 i 65 godina, prošlo duži period bez seksa. A 39 odsto otkrilo je da je faza trajala između jedne i pet godina, prenosi Prva.rs.

Ono što je posebno intrigantno je da problem nije ležao u lošoj vezi. Na vrhu najčešćih objašnjenja je – stres na poslu.

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni „krivci“ su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije.

Međutim, pod stalnim stresom isti hormoni mogu da izazovu drugačije fizičke i psihičke nuspojave poput glavobolja, teskobe, lošeg sna, gubitka libida i erektilne disfunkcije. U takvom stanju nestaje želja za seksom, a nedostatak istog nam stvara dodatnu brigu i stres.

Iako je stres zbog posla, ali i porodičnog života i užurbanosti postao gotovo nezaobilazan problem svakodnevice, moguće je olakšati situaciju.

Prva stvar koju bi trebalo da učinimo jeste da razgovaramo s partnerom i da mu otkrijemo šta nas muči ili da ga pitamo da li u tome leži problem.

Ako se radi o vama, pokušajte svaki dan da radite nešto u čemu uživate barem 15 minuta.

To može da bude čitanje, topla kupka ili vežbanje – potpuno je svejedno, ali ključno je da vas mentalno odmara.

Potražite i stručnu pomoć kako biste vratili samopouzdanje, uklonili brige i ponovno se osećali dobro i otvoreno za seksualno iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

seksstres
Komentari (0)
Dodaj komentar