Promenite ove tri stvari i smanjićete stres i nervozu

U svakom domu postoji deo kuće ili određeni prostor koji se ponekad nađe u neredu.

Međutim, kada je taj haos deo vaše svakodnevice, onda se može negativno odraziti na mentalno zdravlje.

Stoga, psiholog Dženiša Šah otkriva na šta treba posebno da obratite pažnju.

Fizički nered

Reč je o neredu koji možemo opisati kao gomilu nereda koji se nalazi u komodama, ormarima, na pultu… Vrlo često se događa da na takvim mestima ljudi nepotrebno gomilaju stvari. Takođe, fizički nered moguć je i na poslu. Na primer, radni sto vam je prepun nagomilanim fasciklama, papirima, nepotrebnim priborom za pisanje, knjigama koje vam niste i nećete pročitati.

Razlozi zbog kojih dozvoljavamo da se takav nered povećava je opaženi nedostatak vremena i u dosta slučajeva, jer nemate određeno mesto za stvari ili nered koji gomilate. Istraživanja pokazuju da trajni poremećaj u vašoj okolini može negativno uticati na vašu sposobnost fokusiranja i obrade informacija. Neuronaučnici s Prinstona pokazali su da fizički nered u vašoj okolini ‘moli’ za vašu pažnju, što pojačava stres.

Emocionalni nered

Potiskivanje emocija, neuspesi, nerešeni problemi, odnosi ili bilo koja druga osećanja koja držite u sebi, dovode do emocionalnog nereda.

Posledica toga je često nemogućnost prepoznavanja svojih emocija koje gajite prema sebi i nemogućnost izražavanju osećanja prema drugima. Pobedite strah i fokusirajte se na sadašnjost.

Digitalni nered

Ukoliko skupljate nepotrebne digitalne datoteke poput mejla, fotografija, dokumenata, onda ste suočeni s digitalnim neredom. Ovaj nivo nereda vrlo često može dovesti do teskobe, a zatim i do stresa.

Digitalni nered daje lažan osećaj sigurnosti. Uvek mislimo da ćemo tako nešto lakše pronaći i sačuvati, a time zapravo samo gomilamo i gomilamo podatke, zbog čega postajemo nervozniji, objasnila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nervozastres
Komentari (0)
Dodaj komentar