Strategije protiv stresa

Stres je manje-više neizbežan, što ne znači da treba da se priviknemo na njega i da mu se prepustimo. Postoje razne strategije koje možemo primeniti u borbi protiv stresa. Evo nekih od njih.
Napravite malu promenu. Nemojte se preopteretiti velikim ciljevima, već počnite od sitnica – od neke jutarnje navike ili izbora namirnice. Vremenom, taj obrazac ponašanja dovešće vas do željenog načina života.
Povežite se. Postavite ljubav i prijateljstvo na prvo mesto u životu, jer je to mesto koje im pripada. Ako ste prezauzeti, zapišite u svoj rokovnik susrete sa prijateljima i rođacima, kao što zakazujete odlazak lekaru. Emotivne veze pomažu zdravlju srca i opštem zdravlju. Korisno je i nabaviti ljubimca, to takođe umanjuje stres.
Fokusirajte se na sadašnjost. Nemojte se rasplinjavati na previše zadataka, već se koncentrišite na jedan posao ili na jednu osobu u sadašnjem trenutku.
Zapišite šta vas muči. Oslobodite se stresa tako što ćete zapisati negativna osećanja i misli i tako ih izbaciti iz sebe.
Ne bežite od loših vesti. Crna hronika u novinama i na televiziji ume biti opterećujuća za svakoga; ali distanciranje i apatija nisu pravo rešenje i oni mogu biti štetni koliko i stres ili depresija. Budite svesni stvari koje se dešavaju i emotivno učestvujte u njima, osetite se delom celine. Ako možete i konkretno da pomognete (da pošaljete novac ugroženima ili da budete volonter u teškoj situaciji), utoliko bolje. Ne nervirajte se zbog vesti koje mediji plasiraju, poslužite se njima da biste nešto naučili.
Hodajte lagano. Kada smo pod stresom, obično hodamo užurbano i agresivno. Umesto toga, zamislite da hodate po oblaku i krećite se nežno i polako.
Pokušajte sa mini-meditacijom. Zapamtite kratku frazu – mantru, i ponavljajte je u kritičnim situacijama. Na primer "Ja sam jaka." ili "U mom svetu sve je dobro." Imajte u glavi spremnu i sliku neke mirne situacije – scene na plaži ili tihe šume. Zatvorite oči i aktivirajte je u stresnim trenucima.
Vreme provedeno u putu nije beskorisno vreme. Koristite ga da biste vežbali svoje strpljenje i saosećajnost. Ako možete ostati mirni u saobraćajnoj gužvi, onda možete podneti i sve drugo.
Budite zahvalni. Izdvojte pet minuta dnevno da biste se prisetili koji su to sve razlozi zbog kojih ste srećni što postojite.
Napravite uporedne liste – stvari u kojima uživate i onih drugih koje vam oduzimaju energiju. To činite svake nedelje da biste videli koliko i šta menjate u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

guzvanapetost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Slobodanka Marinčić

    Članak je zaista dobar i jednostavan za čitanje, ali za primjenu…