Ubice koncentracije

Koncentracija je veoma važna učenicima i studentima, ali i svim zaposlenim osobama dok obavljaju redovne poslove. Kada koncentracija opadne, opadaju i rezultati.
Zato je veoma važno znati šta može uticati na „ubijanje“ koncentracije.

Društvene mreže i mediji

Bez obzira na to li patite od hiperaktivnosti i deficita pažnje ili jednostavno imate poteškoća sa koncentracijom s vremena na vreme – činjenica je da sve to biva izazvano gomilom „ubica“ koncentracije od kojih su možda najveći krivci, donekle paradoksalno, upravo internet društvene mreže i mediji.

Nema ničeg lakšeg od „druženja“ sa prijateljima preko interneta, ali to znači i ostavljanje posla po strani, jer svaka promena toka misli remeti za posao neophodnu koncentraciju.

Rešenje: izbegavajte internet društvene mreže dok radite, bilo na poslu ili kod kuće. Ukoliko baš ne možete da se uzdržite, potrudite se da provera novina bude u pauzama, kada vam to neće uticati na tok misli i kincentraciju. Takođe, ukoliko je zavisnost veća, uvek možete poneti svoj laptop tamo gde znate da neće biti signala i tako se koncentrisati na posao.

Prenatrpanost elektronskom poštom

Iako mnogi nisu voljni da otvoreno priznaju, elektronska pošta često ne da mira i tera nas da je istoga trenutka pročitamo. Čak i kada je u direktnoj vezi sa poslom, velika količina elektronske pošte izaziva velike smetnje u opštoj koncentraciji i samim tim utiče na produktivnost.

Rešenje: umesto da neprestano proveravate elektronsku poštu, odvojite određeno vreme u toku dana samo za tu aktivnost, a u toku ostatka dana ili isključite u potpunosti program za prijem elektronske pošte, ili se, dok radite, držite dalje od stranice s poštom.

Mobilni telefon

Mnogo veći krivac od elektronske pošte jeste mobilni telefon i njegov teško zanemarljiv zvuk. A javljanje na telefon i vreme provedeno u razgovoru nije jedina loša strana kada je reč o gubitku koncentracije; tu je i gubitak toka misli i uticaj na poslovnu produktivnost.

Rešenje: iskoristite identifikator poziva na najbolji mogući način, tj. ukoliko vas neko pozove a vi ocenite da poziv nije hitan, prepustite to glasovnoj pošti. Ukoliko pak radite na nekom izuzetno bitnom projektu, najbolje je isključiti telefon u potpunosti, ili ga barem potpuno utišati, jer na taj način nećete doći u iskušenje da se javite. Uostalom, ionako imate identifikator poziva pa kada završite posao, možete proveriti ko vas je i zašto zvao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

elektronska postagubitak koncentracijekoncentracijamobilni telefonopadanje koncetracijeracunaritelefoniranje
Komentari (0)
Dodaj komentar