Uhvatite se u koštac sa stresom (1)

Ne brinite, nećemo vam davati uopštene savete tipa "odspavajte" ili "meditirajte za radnim stolom". Navešćemo neke realne i ostvarljive savete, namenjene zaposlenim osobama. Evo šta kažu stručnjaci:
Prestanite da često koristite tu reč na slovo "s" – reč "stres" proizvodi negativne asocijacije!
Kada kažemo stres, mi tu reč automatski povezujemo sa anksioznošću, tenzijom i umorom. Ali, ako za svoj posao kažete da je "pun izazova" umesto da je "stresan", onda možete prići svakoj situaciji sa pozitivnijim mislima. Proaktivno razmišljanje stavlja vas u poziciju da se suočite sa problemom, a ne da kukate nad njim.
Umesto da se žalite, ćaskajte sa kolegama, pitajte ih kako su proveli vikend. Veoma je korisno imati dobre odnose sa kolegama i emotivnu podršku na poslu. Istraživanja pokazuju da ljudi koji to imaju manje obolevaju od povišenog krvnog pritiska, koji je glavni znak stresa. Steći prijatelja na poslu znači više smeha u toku dana. Odvojite svakog jutra pet minuta da proćaskate s ljudima i to će vam se kasnije višestruko isplatiti.
Ne zanemarujte sopstvene uspehe!
Dok se borite da završite zahtevan projekat, lako je zaboraviti koliko ste imali uspeha u prošlim projektima, ali sebe stalno treba da podsećate na to. Sačuvajte i-mejlove u kojima vas hvale šef ili saradnici i pogledajte ih kada ste pod stresom zbog tekućeg problema. To vam može pomoći da iz pozitivne perspektive pomatrate sebe na poslu i povećati vam motivaciju.
Preuzmite kontrolu nad svojim inboksom!
I-mejlovi koji stalno pristižu, jedan su od glavnih ometača na poslu. Kada vas nešto stalno ometa, nije vam lako da se potpuno posvetite nekom poslu, što može biti frustrirajuće. Isključite zvučnike da ne biste čuli zvuk pristizanja mejlova. Odvojite nekoliko minuta, na primer na svaka dva sata, da biste proverili poštu. Više ćete uraditi ako se fokusirate na jedan projekat, a to će vam pomoći da ostanete smireni i sabrani.
Pustite da vam misli lutaju!
Periodi duge koncentracije mogu sasvim iscrpeti vaš mozak. Mentalni rad umara, kao i fizički. Zato dopustite sebi pauzu od nekoliko minuta u kojoj ćete budni sanjariti i fantazirati, i tako opuštati mozak. Mislite na primer o destinaciji na kojoj biste voleli da letujete ili o tome šta biste uradili da dobijete na lotou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

stres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Janoš Vidak

    Odličan je.