Uhvatite se u koštac sa stresom (2)

Ne brinite, nećemo vam davati uopštene savete tipa "odspavajte" ili "meditirajte za radnim stolom". Navešćemo neke realne i ostvarljive savete, namenjene zaposlenim ljudima. Evo šta kažu stručnjaci:
Izađite na svež vazduh!
Zvonjava telefona i neprestano pristizanje i-mejlova postavlja vas u stanje stalne anksioznosti, što podiže nivo hormona stresa poput kortizola. Ako se za trenutak izdvojite, izađete na svež vazduh i provedete nekoliko minuta sami sa sobom, stručnjaci kažu da to može normalizovati ubrzan rad srca i krvni pritisak.
Ručajte na miru!
Ako prelećete pogledom po dokumentima preko sendviča koji žurite da pojedete, možda ćete prikupiti koju informaciju više, ali to vam svakako neće pomoći da se smirite i da iz sebe izbacite stres. Kada ste pod stresom, vaše telo je zaokupljeno oslobađanjem svojih resursa koji se bore protiv stresa, smanjujući produkciju hormona koji imaju ulogu u varenju. Tako vam se može desiti da osećate bol u stomaku, nadutost ili probleme s varenjem, što situaciju samo pogoršava. Dakle, zatvorite vrata i jedite polako, zalogaj po zalogaj.
Bavite se fizičkom aktivnošću svakoga dana!
Ne brinite ako vam ostane samo 20 minuta za bavljenje sportom. I mala minutaža je dobra za organizam. Ako vreme provedeno u teretani tretirate kao vreme za opuštanje, to će vašem telu najviše goditi, i mentalno i fizički. Vežbanje donosi i psihološke pozitivne efekte – podiže nivoe hormona zaduženih za dobro raspoloženje poput endorfina.
Bavite se svojim hobijem i na poslu!
Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju neku pasiju manje pate od anksioznosti i depresije od onih koji svoje slobodno vreme provode na manje konstruktivne načine. Ako vam je hobi kuvanje, za vreme pauze možete na internetu razmenjivati recepte, ili ako volite rad u bašti, možete razgledati sajtove o cveću.
Neka vaš radni sto zamiriše!
Dodajte neku zanimljivu aromu u dekoraciju svog radnog prostora. Prema japanskim istraživanjima, to pospešuje produktivnost. Japanski naučnici su ogled izvršili nad dve grupe ispitanike. Prva grupa je bila u mogućnosti da miriše lavandu čitavog radnog dana, a u drugoj grupi nije bio prisutan nikakav miris.
Ispitanici iz prve grupe imali su bolju i dugotrajniju koncentraciju, a pokazivali su i veći stepen smirenosti kada iskrsne neki problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar