3 znaka da vaša jetra ne radi kako treba, a neki su svakodnevni: Ako ih uočite, odmah se javite lekaru

Ovaj moćni organ je odgovoran za varenje hrane, kao i eliminaciju toksičnih supstanci iz tela, pored brojnih drugih važnih uloga. Jetra takođe pomaže u zaštiti našeg organizma od infekcije, plus skladišti energiju – što je čini važnim organom za mnoge aspekte zdravlja.

Kada ovaj vitalni organ prestane da funkcioniše pravilno, fokusiranje na zdravlje jetre može postati pitanje života i smrti. Postoji mnogo različitih vrsta bolesti jetre, ali ukoliko se ne dijagnostikuju i ne leče, mogu biti štetne i potencijalno smrtonosne.

Budući na ozbiljnost mogućih bolesti jetre i komplikacija insuficijencije jetre, važno je da budete svesni znakova upozorenja koje vam organizam šalje.

Ruski lekar Aleksandar Ogulov govori o promenama koje ukazuju na probleme sa jetrom.

Znaci patologije jetre

Osoba oseća probleme sa viličnim zglobom. Mišići viličnog zgloba predstavljaju jetru. Kao rezultat toga, osoba počinje da govori bez otvaranja usta.

Patologiju jetre prati suva, osetljiva koža (pukli prsti). Zašto se ovo dešava? Žuč (proizvedena u jetri) mora imati određenu koncentraciju.

Ako se ovo drugo smanji, onda se potrošene masti slabo apsorbuju, postoji nedostatak vitamina rastvorljivih u mastima, što se odražava na kožu.

Na licu u zoni „trećeg oka“ može se pojaviti crvenilo, iritacija, pa čak i čirevi (ovo je već promena jetre blizu ciroze).

Ostali znaci problema sa jetrom:

  • Nokat ima bled izgled
  • Kosa je lomljiva
  • Hrkanje
  • Škripanje zubima
  • Crvene mladeži ili vene na telu
  • Poremećaj stolice
  • Dijareja
  • Razdražljivost, nezadovoljstvo.

Šta je još važno da znate što je povezano sa jetrom?

Bolesti sa očnom membranom ukazuju na zagušenje u jetri.

Stanje jetre igra ulogu u razvoju senilne demencije (oštećenje pamćenja). Jetra je usko povezana sa mozgom. Ako postoji nedostatak bakra, mozak pati. Koncentracija žuči određuje stanje creva. Pri niskim koncentracijama može doći do nadimanja. Bakterije ne žive u kiseloj sredini, a flora počinje da dominira, što nije korisno, ne proizvodi vitaminske grupe, enzime, koenzime.

Otrovi – toksini preopterećuju jetru.

Bes je loš za jetru. Kada smo ljuti, jetra prestaje da čisti krv.

Jetra proizvodi enzime koji ne samo da poboljšavaju varenje, bore se protiv parazita, aktiviraju enzime pankreasa, stvaraju okruženje u crevima, već su i komponente koje aktiviraju mazive elemente u zglobovima. Zbog toga, kada čučnu (i deca takođe), zglobovi mogu da popucaju ako jetra nije u redu, piše Econet.ru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jetralekarskriveni simptomi
Komentari (0)
Dodaj komentar