6 simptoma moždanog udara – otkrijte da li ste i vi pod rizikom

Svake godine u Srbiji između 21.000 i 24.000 ljudi doživi akutni moždani udar, koji je i vodeći uzrok smrtnosti kod nas. Ako se zna da trećina umre, trećina ostane trajno nesposobna za samostalan život, a samo trećina se vrati ranijem životu, jasno je da se radi o vrlo teškoj i ozbiljnoj bolesti. Naspram ovih podataka stoje i drugi: u Srbiji se leči samo oko jedan odsto obolelih od moždanog udara, a u najrazvijemnijim zemljama sveta i do 15 odsto obolelih.

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni delovi mozga nedovoljno snabdeveni kiseonikom i hranjivim stvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja ćelija. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili puknuće krvne žile kada krv prodire u okolno tkivo.

Prvi simptomi moždanog udara su:

  • Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tela
  • Poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje reči, potpuna nemogućnost izgovaranja reči i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumevanje govora druge osobe
  • Naglo zamagljenje ili gubitak vida
  • Naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
  • Gubitak ravnoteže
  • Vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani sa drugim simptomima

Kako se zaštititi od moždanog udara?

Zdrava hrana i telesna aktivnost od svega pola sata umerenog vežbanja ili hodanja svaki dan, dobar su recept za prevenciju moždanog udara. Stručnjaci kažu kako bi dva do tri puta nedeljno trebalo jesti plavu ribu jer sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina.

Uz to je dozvoljeno popiti jednu čašu crnog vina na dan. Naime, crno vino sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Dobro je piti i zeleni čaj jer on čisti telo od toksina i jača imunitet.

Preporuka je i jesti crnu čokoladu jer pozitivno deluje na krvni sistem. Takođe i beli luk je odlična hrana za zdravlje – snižava krvni pritisak, sprečava zgušavanje krvi, snižava holesterol, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozdani udar
Komentari (0)
Dodaj komentar