9 simptoma raka pluća na koje treba da reagujete, čak i ako ne pušite

Opšte je poznat podatak da u Evropi pušenje uzrokuje 85 posto slučajeva karcinoma na plućima, a kad se radi o Srbiji, valja podsetiti da smo po procentu obolelih od raka pluća u samom evropskom vrhu. To je najčešći oblik raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena.

Vesti nisu dobre ni za nepušački deo populacije jer istraživanja su pokazala da se bolest javlja kod približno 30 posto nepušača i mladih ljudi koji vode zdrav život.

Procenat oboljelih nepušača u stalnom je porastu, a takvi se podaci pripisuju sve većem zagađenju okoline, korišćenju boja i lakova u industriji, azbesta u gradnji, pasivnom pušenju, ali i različitim genetskim faktorima, prenosi Ordinacija.hr.

Sve su ovo više nego dovoljni razlozi da svako od nas nauči da prepozna simptome koji mogu upućivati na maligne promene u plućima čak i ako nismo pušači. O sumnjivim simptomima razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse, pogotovo ako su dugotrajni i ne možete ih ublažiti uobičajenim metodama.

1. Dugotrajan kašalj

Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak za uzbunu. Gusta sluz boje rđe može biti rani znak bolesti, a suvi kašalj koji traje više od mesec dana takođe treba proveriti.

2. Hronične infekcije

Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i se čini da svaka bolest ide pravo u vaš grudni koš, to bi mogao biti znak raka pluća. Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sustava, pokazuju istraživanja.

3. Bolovi u grudnom košu

Hronična bol u grudima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, naročito ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smejanju. Obratite pažnju širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim lekarom ako potraje duže vreme.

4. Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma

Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine ​​koji u vašem telu uzrokuju gubitak na težini. Zbog toga biste mogli primetiti i pad apetita.

5. Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem telu, možete osetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u područje leđa i kukova.

6. Sveopšti umor

Od uobičajenog umora razlikuje se po tome što se osećate toliko iscrpljeno da jedva čekate da legnete u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna ne osećate se bolje. Sličan umor javlja se i kod depresije i nekih drugih stanja, zato se posavetujte s lekarom kako biste se uverili da ste tačno detektovali izvor svog umora.

7. Slabost u mišićima

Rak pluća utiče na vaše mišiće kao i na druge organe u telu. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi do te mere da će vam možda biti teško ustati sa stolice. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Ćelije raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sustav napadne delove vašeg nervnog sistema koji direktno utiču na vaše mišiće, što dovodi do slabosti.

8. Otekline na vratu i licu

Ako tumor na plućima počne da pritiska vašu gornju šuplju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku do srca), možete primetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji deo grudnog koša takođe mogu biti pogođeni.

9. Visok nivo kalcijuma u krvi

Neki oblici karcinoma na plućima stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u vašem telu zbog čega se u nekim slučajevima višak kalcijuma oslobađa u krvotok. Premda možda niste toga svesni sve dok vam lekar ne naloži laboratorijski test, trebalo bi da pripazite na ove simptome: učestalo mokrenje, preteranu žeđ, zatvor, mučninu, bol u stomaku i vrtoglavicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak plucasimptom
Komentari (0)
Dodaj komentar