Ako često čujete zujanje u ušima, to bi mogao biti znak velikog problema

Zujanje u ušima ili tinitus može se pojaviti u jednom ili oba uha, a vrlo je čest problem. Kako donosi Klinika Mayo, ova neprijatna pojava pogađa oko 20 posto ljudi, a naročito je česta kod starijih osoba. Tinitus je obično uzrokovan određenim zdravstvenim stanjem kao što su gubitak sluha povezan s godinama, povreda uha ili problemi s kardiovaskularnim sistemom. Kod mnogih ljudi zujanje u ušima popravlja se lečenjem temeljnog uzroka ili drugim tretmanima koji smanjuju ili prikrivaju buku čineći ga manje primetnim, piše Index.

Postoje dve vrste zujanja u ušima – subjektivno, kada osoba čuje zvukove koji nisu izazvani spoljnim zvučnim podražajem, i objektivno, koji nastaje zbog zvuka stvorenog strukturama u blizini zvuka (na primer, zvuk kao posledica mišićnog grča u srednjem uhu ili pulsirajući zvuk uzrokovan šumom krvotoka).

Iako je u većini slučajeva zujanje u ušima bezazleno i ne predstavlja veliki problem osim neprijatnog osećaja, ponekad može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja koje zahteva lečenje.

Kako objašnjavaju lekari, najčešći uzroci zujanja u ušima uključuju:

poremećaj kardiovaskularnog sistema
korišćenje određenih vrsta lekova
visoki krvni pritisak
nakupine voska u ušima
starenje
probleme sa štitnjačom
nezdravu ishranu
aterosklerozu
migrenu
manjak sna
previše kofeina ili alkohola
pušenje
probleme s vilicom
povrede vrata
Meniereovu bolest (bolest unutrašnjeg uha koja izaziva vrtoglavicu)
alergije
anemiju
prekomerno izlaganje buci ili glasnoj glazbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

usizujanje
Komentari (0)
Dodaj komentar