Ako imate naviku da mokrite dok se tuširate odmah prestanite, može da bude veoma opasno upozorava lekarka

Mokrenje pod tušem je bezopasno, veruju mnogi. Dobro za okolinu, praktično, za neke ljude možda čak i ugodno. Pa, ipak, jedna lekarka upozorava da bi s tom navikom svakako trebalo da prestanete, piče Huffpost.

Hirurškinja Tereza Irvin, koja se bavi edukacijom o inkontinenciji i ženskom zdravlju, kaže da mokrenje pod tušem ima svoje prednosti, ali ako to činite redovito, tuširanje bi moglo postati ‘okidač’ za tu radnju. To ima veze sa zvukom.

Ukratko, kad ubuduće budete čuli zvuk vode koja teče, vaše telo moglo bi to povezati s mokrenjem i  mogla bi se javiti hitna želja za mokrenjem, čak i ako pre toga niste imali tu potrebu. To s vremenom može dovesti do preaktivnog mokraćnog mehura, stanja koje dovodi do toga da mokrite prečesto i imate problema sa zadržavanjem mokraće, odnosno inkontinencijom.

Ali stručnjaci ističu još dva važna razloga zbog kojih tu naviku treba izbegavati: To može dovesti do slabljenja mišića karlice i slabijeg pražnjenja mehura. Naime, stajanje pod tušem sprečava da se mišićni zid mehura opusti, pa rezultat može biti to da ne izbacite svu količinu urina.

Drugi razlog povezan je s mokrenjem pod javnim tuševima. Ako imate tu naviku, time  doprinosite širenju bakterija koje se nastanjuju u urinarnom traktu, pa čak i Staphylococcus aureas (MRSA), koje se mogu zadržati na podu i tako prenositi. Naravno, rizik je obostran, jer se i sami možete zaraziti ako drugi ljudi imaju taj običaj, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijemokrenjetusiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar