Ako izmerite ove vrednosti krvnog pritiska, morate hitno kod lekara

Ako je nekome pritisak 95/55 i oseća se dobro, nema razloga za brigu. Ako je nekome pritisak skočio na 160/90 i pritom nema problema, potrebno je prilagoditi dozu leka, ali nema potrebe za hitnim odlaskom kod lekara. Ipak, treba što pre prekontrolisati svoje zdravlje, piše Živim.hr.

Uopšteno, treba odmah kontaktirati lekara ako je gornji pritisak iznad 180 ili ispod 90, odnosno ako je donji pritisak viši od 110 ili niži od 50 mmHg. Ako uz ove vrednosti nema nekih drugih simptoma, situacija nije toliko zabrinjavajuća, ali treba što pre početi da je rešavate. Ako su uz ovakve vrednosti prisutni i simptomi poput vrtoglavice, zamagljenog vida, bolova u grudima, kratkoće daha ili glavobolje, to je ozbiljno stanje i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Visoki pritisak je hronično stanje koje postupno napreduje kroz godine. Ali, ponekad može skočiti toliko naglo i ozbiljno da zahteva neodložnu medicinsku pomoć. Ako je pritisak iznenada skočio preko 180/120 mmHg pričekajte pet minuta, pa ga ponovo izmerite. Ako su vrednosti i dalje visoke, odmah pozovite pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krvni pritisakmerenjevrednosti
Komentari (0)
Dodaj komentar