Ako ovo primetite ovo u ustima, onda postoji i rizik za infarkt

Mnogo rizičnih faktora mogu uticati na pojavu infarkta – godine, krvni pritisak, holesterol i genetika, kažu stručnjaci. Ipak postoji i jedan ne tako očigledni simptom koji može otkriti i da postoji šansa da se doživite infarkt. Prema rezultatima jedne studije, zdravlje usne dublje igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja.

Bolesti desni i oštećenje srca

Rezultati dugotrajnog istraživanja objavljeni su u magazinu Journal of Periodontology, a sprovedeno je od strane Forsyth instituta i univerziteta Harvard. Naučnici su otkrili da se radi o parodontitisu – ozbiljnoj upali desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru naše zube. Parodontitis može uzrokovati gubitak zubi, probleme sa zdravljem ili da poveća rizik od nastanka srčanog udara. Naučnici sa Harvarda kažu da se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da će doživeti kardiovaskularne probleme.

Lekari su pronašli specifičnu vezu između upala desni, i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju je bilo uključeno 304 odraslih osoba, a pregledane su im arterije i usna dublja na početku studije i nakon 4 godine. Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili da se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem, prenosi Ordinacija.hr.

„Ovo je definitivno povezano s osobama koje trenutno u organizmu imaju upalne procese“, izjavio je dr. Tomas Van Dajk.

Opasno je ignorisati simptome

Važno je naglasiti da osobe koje su doživele gubitak kosti u periodu kada su imali parodontalnu bolest, ne pripadaju ovoj ugroženoj grupi – samo oni kojima su desni trenutno pod upalom. Naučnici veruju da upalni proces aktivira ćelije koje šalju signale kičmenom moždinom, i tako pokreću upalne procese u arterijama.

„Ako ste u godinama kada se kardiovaskularne bolesti češće javljaju, ili ih već imate, nikako ne smete da ignorišete bolesti desni jer one povećavaju rizik od pojave infarkta“, zaključio je doktor Van Dajk koji savetuje da se svakako obratite stomatologu ako za time ima ikakve potrebe.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete proveriti i ako ponekad parodontalna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osećaju nikakav bol pa tako i parodontalna bolest prođe nezapaženo. Zbog toga je potrebno redovno kontrolisati zdravlje zubi i oralne sluzokože.

Upozoravajući znakovi parodontalne bolesti su:

– krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba
– crvena, natečena sluzokoža oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
– trajni zadah iz usta
– gnoj između zuba i zubnog mesa
– klimavi zubi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestINFARKTsimptomsrcani udarustazubi
Komentari (0)
Dodaj komentar