Ako primetite ovo, odmah kod lekara: 5 simptoma raka debelog creva

Rak debelog creva je bolest koja odnosi sve više života u zemljama širom sveta. Zbog toga je potrebno da obratite pažnju na simptome koji ukazuju da se rak razvija u telu.

Uzroci za dobijanje raka debelog creva su svakodnevno konzumiranje crvenog mesa, višak kilograma, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol, pušenje i genetika.

Prvi znak je bol u stomaku, nadimanje i grčevi, naročito tokom i posle jela. Pojačan umor i malaksalost, kao i nagli gubitak težine su takođe upozorenje.

Krv u stolici je glavni znak za rak debelog creva, naročito ako je pored toga stolica tamna i neredovna. Krv može da ukazuje i na hemoroide koji su često bezazleni, ali se ipak posavetujte sa lekarom.

Ne treba zanemariti ni osećaj da vam se stalno ide u WC. Ovi simptomi mogu biti i simptom dijareje ili stomačnog virusa, ali svakako je bolje da proverite stanje na vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak debelog crevasimptomi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Baba Branka

    Imam rak debelog creva. Slučajno mi je pronađen jer sam imala CT pregled zbog nečeg drugog. Bilo je to veliko iznenađenje jer nisam imala nijedan simptom od navedenih koji su inače uobičajeni. Kolonoskopija je pokazala suženje creva usled tumora. Tumor se nalazi na samom početku debelog creva, tamo gde tanko crevo završava. Operacija nije moguća. Samo lečenje. Zasad.