Ako vas muči povišen HOLESTEROL, ovih 5 namirnica izbegavajte u širokom luku

Razmislite dobro o promeni režima ishrane

Povišen holesterol je bolest modernog doba.

A osnovni krivac, u većini slučajeva je nepravilna ishrana.

Holesterol je neophodan ljudskom telu, ali ako je narušen balans dobrog i lošeg holesterola, onda biste morali dobro da razmislite o promeni načina ishrane.

Stručnjaci izdvajaju 5 namirnica koje biste trebali da izbegavate ako imate povišen holesterol.

Prerađeno crveno meso
Crveno meso nam je neophodno za zdravlje, jer sadrži holesterol koji je neophodan za proizvodnju novih ćelija i određenih hormona. Ali ovo važi samo za kvalitetno termički obrađeno meso. Ali sve to važi samo za crveno meso pripremljeno na siguran način. Što se tiče proizvoda napravljenih od prerađenog crvenog mesa, mnoga istraživanja su potvrdila direktnu vezu između njihove konzumacije i povišenog nivoa lošeg holesterola.

Trans masti
Ovo su najopasniji proizvodi za naše zdravlje, koji pogoršavaju stanje gotovo svih važnih organa našeg tela. Pekarski proizvodi, deserti, pa čak i neke vrste čokolade – svi ti proizvodi mogu sadržati trans masti, što zauzvrat može dramatično da poveća nivo “lošeg” holesterola.

Pržena hrana
Bilo koji proizvod spremljen u dubokoj masnoći treba jesti što je manje moguće, a najbolje od svega je izbaciti ih iz ishrane potpuno. Ulje korišćeno za vreme prženja greje se na ekstremno visokim temperaturama, što dovodi do hemijskih reakcija tokom kojih se formiraju trans masti, koje povećavaju holesterol.

Ugljeni hidrati
Beli pirinač, beli hleb i testenina najčešći su primeri ugljenih hidrata koje unosimo. Što ih češće jedemo, veći je rizik od upala u telu, kao i povećanja nivoa lošeg holesterola.

Gotove žitarice
Musli i druge industrijske žitarice spadaju u najnezdraviji doručak koji možete da izaberete. Problem je u tome što se prave od rafinisanih ugljenih hidrata, gotovo bez imalo vlakana. Sa druge strane, prepune su šećera i skroba, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, i podižu holesterol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesterol
Komentari (0)
Dodaj komentar