Akupunktura slabije deluje na skeptike

Osobe sa bolom u leđima koje misle da je malo verovatno da će im akupuntura pomoći, stvarno imaju manje koristi od nje nego osobe koje veruju da će im terapija akupunkturom koristiti – rezultati su novijeg istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Sautempton u Velikoj Britaniji.

Istraživanje

Istraživači sa testirali 485 osoba koje su htele da se leče akupunkturom. Dali su im upitnike pre početka lečenja, a zatim i nakon 2 nedelje, 3 meseca i 6 meseci. Prikupljene su informacije o psihološkim faktorima, struci pacijenata i o tome kako na njih utiče bol u leđima.

„Pacijenti koji su započeli tretmane akupunkturom sa veoma niskim očekivanjima rezultata, smatrajući unapred da im akupunktura verovatno neće pomoći – u većem broju su prijaljivali da imaju manje koristi kako je vreme prolazilo“, izjavila je autor studije dr Felisiti Bišop. Njen rad finansirao je Arthritis Research UK, a nalazi su objavljeni u „The Clinical Journal of Pain“.

Sa druge strane, pacijenti koji su razmišljali pozitivnije o terapiji, otišli su posle lečenja sa, u proseku, manjim „invaliditetom“. Posebno su se bolje osećali tokom lečenja i smatrali da se njihov bol u leđima smanjio. Pored toga, imali su bolje razumevanje bola u leđima i bili u stanju da se nose sa njim. Ove osobe bile su manje osetljive na bol koji su osećale i smatrale su da će ubuduće njihov bol u leđima manje uticati na njihove živote.

Dr Felisiti Bišop ističe da akupunkturolozi treba da, pored same akupunkture, pomažu pacijentima da više razmišljaju pozitivno o svom bolu u leđima tokom konsultacija i terapije i o tome da će se posle tretmana stvarno osećati bolje.

U saopštenju je dr Stiven Simpson, direktor istraživanja, izjavio: „Ova studija naglašava uticaj pozitivnog mišljenja i placebo efekta na bol.“

Kada lekari daju ljudima placebo tretman, ali to rade ubedljivo, pacijenti se često osećaju kao da primaju pravu terapiju ako misle da će im to pomoći.

Napomena

I ovde se potvrđuje pravilo da svaka terapija bolje deluje na pozitivno orijentisane i optimistčki nastrojene pacijente.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akupunktura i pozitivno razmišljanjepozitivan stavskepticizam i lečenje
Komentari (0)
Dodaj komentar