Alergije i migrena

Prema novoj studiji, alergije i polenska groznica mogu da povećaju broj i ozbiljnost migrena.

Istraživači su analizirali podatke skoro 6.000 osoba koje pate od migrene. Dve trećine ispitanika je izjavilo da su imali nazalne sezonske alergije ili polensku groznicu.

Na osnovu nalaza, autori studije su zaključili da osobe koje pate od alergije ili polenske groznice imaju 33% povećan rizik od učestalih migrena u odnosu na osobe koje nemaju ove zdravstvene tegobe.

„Ovo istraživanje je jedno od prvih koje je povezalo učestalost migrena sa iritacijom i upalom nosne sluzokože izazvane alergijskim i nealergijskim okidačima“, kaže vodeći autor studoje dr Vinsent Martin, profesor medicine na Univerzitetu u Sinsinatiju, SAD.

Istraživači nisu sigurni da li alergije i polenska groznica izazivaju povećanu učestalost glavobolja ili migrene proizvode simptome alergije i polenske groznice kod ovih pacijenata. Oni su zaključili da ako osoba ima ove simptome, onda ima veće šanse da češće pati od glavobolja koje onemogućavaju svakodnevne aktivnosti.

„Naši nalazi bi se mogli pokazati kao važan deo lečenja migrene“, kaže istraživač dr Ričard Lipton, profesor neurologije na Albert Ajnštajn medicinskom koledžu na Univerzitetu Ješiva, SAD.

Nos je ranije uglavnom bio ignorisan kao važan faktor uključen u inicijaciju i pogoršanje stanja migrenske glavobolje. Ako alergije i polenska groznica pogoršavaju simptome migrene, kako rezultati studije sugerišu, lečenje nazalnih uzroka može ublažiti glavobolju kod osoba sa ovim zdravstvenim problemima.

Procenjuje se da oko 12% ljudi pati od migrena, koje su tri puta češća pojava kod žena nego kod muškaraca. Alergije i polenska groznica utiču na jednu četvrtinu do jednu polovinu ljudske populacije. Simptomi uključuju zapušen nos, curenje i svrab.

Napomena

I ovo istraživanje ukazuje na to da je ljudski organizam složen, da su organi međusobno povezani i da se nijedna bolest ne može izolovati samo na jedan organ.

Osobe koje imaju problema sa migrenom treba da se konsultuju sa svojim lekarom kako bi utvrdile da to nema veze sa alergijama, a osobe koje pate od čestih alergija da vide da to nije povezano sa nekom vrstom (blažim ili jačim oblikom) migrene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijeglavoboljamigrenanazalni problemipolenska groznicasinusi
Komentari (0)
Dodaj komentar