Alkohol i Alchajmerova bolest

Prema novom istraživanju, umereno konsumiranje alkohola može da spreči pojavu problema sa pamćenjem ili Alchajmerovu bolest.
Istraživači su pregledali rezultate 143 različitih istraživanja koja obuhvataju više od 365.000 učesnika iz 19 zemalja.
Umereno konsumiranje alkohola podrazumeva jedno piće dnevno za žene i dva pića za muškarce. Pod standardnim pićem podrazumeva se do 50 mililitara žestokog alkoholnog pića, 150 mililitara vina ili 330 mililitara piva.
Sve u svemu, umereno konsumiranje alkohola nosi sobom 23% manje šanse da se kod neke osobe razviju problemi sa pamćenjem ili Alchajmerova bolest. Ova prednost je uočena u 14 od 19 zemalja.
Način na koji umereno konsumiranje alkohola može da smanji rizik od problema sa pamćenjem nije u potpunosti jasan, ali se zna da alkohol može imati protivupalno dejstvo. Zapaljenje u mozgu smatra se važnim uzročnikom Alchajmerove bolesti, koja predstavlja najčešći oblik demencije. Upala se takođe povezuje i sa bolestima srca, moždanim udarom, dijabetesom, pa čak i sa nekim oblicima raka.
Umereno konsumiranje alkohola može da potisne neurozapaljenje, dok velike količine alkohola mogu imati suprotno dejstvo, odnosno delovati stimulativno na zapaljenje.
Piti ili ne piti?
Istraživači su analizirali rezultate ukupno 143 istraživanja koja datiraju još od 1977. godine. Od toga se 74 istraživanja bavilo upoređivanjem rizika između onih koji piju i onih koji ne piju, a 69 istraživanja bavilo se time da li je pamćenje bolje, lošije ili isto kod onih osoba koje piju ili kod onih koje ne piju.
Prema novom izvešaju, vino deluje više zaštitniči u odnosu na pivo i žestoka pića. Međutim, većina istraživanja nije pravila razliku među vrstama alkohola, tako da bi bilo preuranjeno da se donese takav zaključak.
Teško konsumiranje alkohola, odnosno više od tri do pet pića dnevno, pokazalo je povećan rizik od problema sa pamćenjem i demencijom, ali ovaj nalaz nije dostigao statističku značajnost.
Negativni efekti alkohola
Rezultati pomenutih istraživanja ne treba da znače da oni koji ne piju treba da počnu da piju. Alkohol sadrži puno kalorija i tokom vremena može dovesti do povećanja telesne težine, a prema nekim istraživanjima, gojaznost je blisko povezana sa Alchajmerovom bolešću.
Stručnjaci se slažu da je previše teško odrediti generalnu preporuku umerenog konsumiranja alkohola za sve osobe, jer se ne zna kakve bi zdravstvene posledice mogle tako nastati, iako je umereno kosumiranje alkohola povezano sa pozitivnim efektima kod velikog broja bolesti.
Osim toga, jedan deo populacije ima predispozicije za alkoholizam, pa stručnjaci smatraju da ako se takvim osobama da uputstvo da piju za svoje zdravlje, one se najverovatnije neće zaustaviti na umerenom konsumiranju alkohola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alchajmerova bolestalkoholbolesti zavisnosticrno vinoumereno pijenjezloupotreba alkohola
Komentari (0)
Dodaj komentar