Alkohol u kombinaciji sa ovim pićem – IZUZETNO opasan za zdravlje, tvrde lekari

Energetska pića su posebno popularna među mlađom populacijom i mnogima su omiljeni napitak. Iako su i sama štetna za organizam, posledice po zdravlje su još veće ukoliko se konzumiraju s alkoholom.

Zabave na otvorenom su povod za povećanu konzumaciju alkohola, a mlade osobe često posežu za kombinacijom koja veoma šteti zdravlju, pa u alkoholno stavljaju i energetsko piće.

Prikriven učinak
Energetsko piće je stimulans, dok alkohol deluje umirujuće, uspavljujuće na većinu ljudi. Stimulišući učinak može zamaskirati dejstvo alkohola tako da čovek koji miješa alkohol i energetsko piće ne može na vreme uočiti koliko je popio alkohola.

Doktorica Sabina Sarić za „Avaz“ govori da ova kombinacija, osim što nije preporučljiva, može biti izuzetno opasna.

– Energetska pića imaju svoj metabolizam, baš kao i alkohol, i ta sinergija, odnosno njihovo mešanje, može dovesti do brojnih neželjenih efekata po zdravlje, pogotovo ako se radi o mladim ljudima. Takva mešavina ostavlja tragove na sve tkivne strukture, a posebno na tkivne strukture koje imaju vrlo specifične funkcije, što se odnosi na žlezde s unutrašnjim lučenjem, pa onda i na naše moždano tkivo – kaže dr. Sarić.

Snažni lobiji
Napominje da energetska pića svakako nisu preporučljiva, ni za mešanje, ni za konzumaciju.

– Međutim, snažni su lobiji proizvođača, tako da sve pada u vodu u odnosu na profit od prodaje tih pića koja ne spadaju među prirodne supstance koje unosimo u svoj organizam – zaključuje dr. Sarić.

Srčana aritmija
Energetska pića povećavaju nivo adrenalina u organizmu, što uzrokuje lupanje srca i aritmiju. Osim toga, povećavaju krvni pritisak i potiču opštu uznemirenost. S druge strane, sam alkohol može biti uzrok srčane aritmije, što ovu kombinaciju čini posebno opasnom, prenosi Avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholenergetsko piće
Komentari (0)
Dodaj komentar