„Beksero“ vakcina

U Britaniji je još od 1. septembra počeo program vakcinacije beba i dece protiv meningokokne grupe B bolesti (MEN B). U saopštenju se navodi da je vakcina bezbedna, sa povremenom pojavom kratkotrajne groznice posle vakcinacije.

Vakcina nosi naziv „beksero“ i deo je programa za zaštitu beba i dece od teških bolesti. Štiti od meningitisa koji napada membrane mozga, kičmenu moždinu, i sprečava trovanje krvi – sepsu. Ove bolesti za bebe i decu mogu biti fatalne.

Vakcina će se primati zajedno sa drugim rutinskim vakcinama u periodu od : 2 meseca, 4 meseca i 12-13 meseci.

„MEN B“ se brzo razvija, a rani simptomi kod beba i male dece uključuju visoku temperaturu sa hladnim rukama i nogama, povraćanje i odbijanje hrane, uz pospanost, duboko ili ubrzano disanje, kao i piskavi plačući glas bebe ili deteta. Postoje i simptomi poput bele nezdrave kože sa crvenim osipom koji se brzo širi, blago ispupčena fontanela na glavi bebe, ukočen vrat, grčevi, napadi i uznemirujuća reakcija na jako svetlo.

Naučnici navode neophodnost brze medicinske reakcije na navedene simptome, kao i oprez, jer vakcina ne štiti od svih vrsta meningokokne bolesti. Upozoravaju roditelje da moraju biti spremni da leče groznicu kod svojih beba posle vakcine. „Beksero“ pruža dosta dobru zaštitu , ali sa rizikom kratkotrajne groznice. Savetuje se korišćenje tečnog paracetamola posle vakcinacije na 2 i 4 meseca. Paracetamol smanjuje rizik od groznice. Groznica je najgora 6 sati posle vakcinacije, ali je uglavnom blaga i prolazi u roku od 2 dana. To je normalna reakcija tela bebe na vakcinu, ali je i ona individualna, pa neke bebe i ne dobiju groznicu.

Zabrinutost roditelja zbog pojave groznica je normalna stvar, ali moraju biti svesni da je groznica kraktkog daha u skoro svim slučajevima. Dobra vest je da paracetamol 50% umanjuje šanse za dobijanje temperature, a smanjuje i razdražljivost i nelagodnost, bol ili otok na mestu uboda posle vakcinacije.

Prema mišljenju naučnika, „beksero“ vakcina potencijalno sprečava do 4.000 slučajeva meningokokne bolesti kod dece mlađe od 5 godina, samo u Velikoj Britaniji. Ipak, naučnici podsećaju javnost da još uvek postoje neki oblici bolesti, doduše u malom procentu, koji nisu pokriveni vakcinama. Ova vakcina spasiće živote mnoge dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

memingorne bolestimeningitispreventivavakcinavakcinacija beba
Komentari (0)
Dodaj komentar