Bez razloga se gojite ili mršavite?

Da li ste umorni, posebno u popodnevnim časovima?

Da li ste zaboravni, da li dobijate u težini bez posebno povećanog apetita, ili gubite u težini, a da pri tom dobro jedete?

Da li se prekomerno znojite, da li ste nervozni ili depresivni?

Štitasta žlezda kao značajan regulator mnogih funkcija tela i uma može imati poremećeno lučenje hormona, posebno kod žena. Odnos obolevanja u odnosu na pol je 4:1 „u korist“ žena.

Štitasta žlezda ima oblik leptira i nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod Adamove jabucice. Luči hormone koji regulišu brzinu razmene hranljivih materija u organizmu, razvoj i rad mozdanih ćelija, ali su neophodni za sve energetske promene i zbivanja u radu praktično svih ćelija našeg organizma.

Poremećaj funkcije usporava ili ubrzava metabolizam, tako da smanjeno ili povećano lučenje hormona može dovesti  do veoma široke palete simptoma.

Neobjašnjiva promena težine jedan je od najčešćih znakova poremećaja funkcije štitaste žlezde. Povećanje telesne težine može biti signal smanjenog lučenja hormona i stanje se zove hipotireoza.

Suprotno tome, štitasta žlezda može da luči više hormona nego što je potrebno organizmu što može da dovede do gubitka telesne težine, a pri tom je apetit dobar ili pojačan. Ovo stanje se naziva hipertireoza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hipertireozahipotireozastitasta zlezdastitna zlezda
Komentari (0)
Dodaj komentar