Bolesti srca češće kod žena pušača

Žene pušači imaju 25% veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja od muškaraca pušača – rezultati su nedavno objavljene studije. Autori studije smatraju da je to posledica fizioloških razlike između polova.
Studiju su objavili Rejčel R. Haksli sa Univerzitetu u Minesoti i Mark Vudvord sa Univerziteta u Merilendu sa svojim saradnicima u časopisu "The Lancet".
Nalazi autora zasnovani su na analizi 86 prethodnih istraživanja u koja je bilo uključeno više od 4 miliona ljudi. U 75 studijskih grupa, istraživači su uzeli u obzir faktore rizika za kardiovaskularne bolesti. Među 2,4 miliona učesnika u ovim studijama, otkrili su da je rizik od pušenja bio 25% veći kod žena nego kod muškaraca.
Povećanje rizika
Ovo povećanje relativnog rizika kod žena pušača dodatno je uvećano za 2% za svaku dodatnu godinu pušačkog staža. To znači da žena što duže vremena puši, ima veće šanse (rizik) za razvoj srčanih bolesti u poređenju sa muškarcima sa istim pušačkim stažom.
Pušenje cigareta je jedan od glavnih uzroka bolesti srca u svetu i tako će ostati ako se epidemija pušenja nastavi. To naročito važi za mlade žene u zemljama u kojima je pušenje popularno, posebno u populaciji sa niskim i srednjim prihodima. U nekim zemljama broj žena pušača je u stalnom porastu.
Stvarni relativni rizik može biti još veći jer je tendencija da u nekim zemljama sve manje muškaraca puši, a broj žena pušača se povećava. Ovi rezultati navode na zaključak da će relativni rizik po zdravlje za žene koje puše u poređenju sa muškarcima u narednom periodu biti još veći.
Žene su više sklone obolevanju od raka?
Autori istraživanja došli su do zaljučka da se kod žena koje puše povećava rizik od srčanih bolesti u odnosu na muškarce za 2% za svaku dodatnu godinu pušačkog staža. Oni smatraju da verovatno razlika u fiziologiji polova daje i različit telesni odgovor na duvanski dim. To znači da žene mogu izvući veću količinu kancerogenih i drugih toksičnih agenasa iz istog broja cigareta od muškaraca.
Iako se tačni uzroci ne znaju, ovo objašnjava i činjenicu zašto žene koje puše imaju dvostruko veći rizik od raka pluća u poređenju sa svojim muškim kolegama pušačima.
Autori zaključuju da lekari i zdravstveni radnici treba da povećaju svoje napore u promovisanju prestanka pušenja kod svih osoba. Međutim, oni kažu da bi težište kampanje trebalo usmeriti na žene.
Kompanije planiraju rast tržišta na teret žena
U komentaru pratećih studija stručnjaci sa univerziteta u Arkanzasu i Karolini navode da je posebno zabrinjavajuće to što duvanske industrije svoje planove rasta prodaje cigareta zasnivaju na povećanju broja žena koje će pušiti u narednom periodu.
Alarmantan je podatak da duvanske kompanije ciljaju na žene tako što ukidaju klasična pakovanja cigareta, a uvode tanke cigarete i cigarete upakovane u lepe kutije.
Upozorenje
Ovi rezultati istraživanja sprovedenih u Americi i Engleskoj trebalo bi i nama da budu smernica da što veći broj muškaraca, a naročito žena, prestane sa pušenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnostipušenjepušenje i bolesti krvnih sudovapušenje i bolesti srcapušenje i rak
Komentari (0)
Dodaj komentar