Budite zdravi: 10 načina da ojačate imunitet tokom jeseni

Vreme je da ojačate svoj imunitet pošto dolaze hladniji dani. Preduzmite preventivne korake. Manje jedite prženu hranu i slatkiše. Umesto toga uzmite voće i povrće, kao i kuvana jela. Iz jelovnika izbacite prženu hranu i šećer, a pojačajte unos voća i povrća i kuvane hrane. Obavezno uključite neku fizičku aktivnost u svoj plan.

Evo 10 korisnih saveta kako da ojačate imunitet:

1.Pijte limunadu na prazan stomak

Ništa bolje od zdravog početka dana. Iscedite limun u čašu mlake vode i popijte pre doručka. Limun je bogat vitaminom C i učiniće čuda za vaš imunitet.

2. Vitaminski miks za energiju

Izmiksajte kivi, pomorandžu, pola limuna, pola banane i kašičicu meda.

3. Unosite i vitamin B

On pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Sadrže ga sve vrste obogaćenog hleba i žitarice, a ima ga i u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i mesu.

4. Šetajte što više

Šetnja podiže nivo vitamina D koji je važan za zdrave kosti.

5. Mislite o higijeni

Redovno perite ruke.

6. Prekrivajte usta maramicom kad kašljete

7. Opredelite se za zdrav ručak

Ručak bi trebalo da bude što šarenijih boja. Obavezno jedite redovno i češće a manje obroke. Manji obroci podstiču rad metabolizma.

8. Supervlakna

Vlakna koja nalazimo u jabukama, šargarepi, ovsu i mahunarkama pomažu u borbi protiv upalnih procesa u organizmu, dok su vlakna kojih ima u žitaricama, kupusu i zelenom lisnatom povrću zaslužna za očuvanje organa za varenje, a samim tim i prirodne procese detoksikacije i eliminacije toksina iz organizma.

9. Ležite na vreme i pijte dosta tečnosti

Spavajte 7 do 8 sati i nemojte legati kasno. Sluznica je oslabljena ako se ne pije dovoljno tečnosti, pa zato pijte što više vode.

10. Ne zaboravite ribu i omega-3 masne kiseline

Povećaćete otpornost na prehlade i viruse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunitet
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Ivana

    Svakako da ove nagle promene vremena utiču na nas iuni sistem, i da treba dosta unositi vitamina c, u naš organizam… Ali ja ni za živu glavu ne odrcem se slatkiša..

  • Mira Saric

    Ja sam uvek za suplemente, bolje spreciti nego leciti.

  • sanja

    I ja koristim OPC+C preventive radi, bolje spreciti nego leciti

  • damabezblama

    Svaka nagla promena vremena je udar za imunitet. Jesen naročito,kad je jedan dan 25,a sutradan 5 stepeni.Po prepruci pijem udarne doze vitamina C,kroz suplement OPC+C koji sadrži i esktrat semenki grožđa.Da ne čuje zlo,nije me „uhvatila“ prehlada godinu i po dana,a nadam se da neće ni ove jeseni.

    • zeljko

      Slazem se sa Damombezblama…