Celog života pogrešno jedemo jagode, a jedan deo tela strada

Sezona jagoda je uveliko u toku i sigurni smo da maksimalno uživate u njima

Međutim, ako ne vodite računa o tome kako ih konzumirate, rizikujete da nanesete štetu vašim zubima.

Pored toga što sadrže mnoge zdrave stvari, poput gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C jagode sadrže i dosta folne kiseline koja je pogubna za zubnu gleđ. Problem je u tome što se gleđ ne obnavlja, a ključna je za očuvanje i zdravlje zuba.
To, naravno, ne znači da treba da dignete ruke od jagoda, samo treba da promenite način na koji ih jedete. Pomoći će ako uradite ovih par stvari:

– Jedite ih u paru sa namirnicama koje nisu kisele i imaju nizak procenat šećera, poput oraha, spanaća, banana, jabuka ili mlečnih proizvoda.

– Nakon konzumiranja jagoda napravite pauzu od par sati što se tiče jela kako biste dali vremena pljuvački da neutrališe kiselinu i popravi gleđ. Pored toga, možete i da isperete usta vodom posle jagoda kako biste neutralisali kiselinu.

– Ne perite zube pastom posle jagoda jer će abrazivi u njoj samo dodatno oštetiti gleđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagode
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jesti jagode sa spanacem!!!???

  • Zglobni Skoč

    Ma sudeći po ovim silnim novoizniklim stručnjacima i tiktokerima, pogrešno živimo ceo život.Kako nam je sve bilo lepo bez svih ovih stručnjaka, nismo tada ni imali pojma jer nam niko nije objasnio da nam može biti lepše tada nego posle 10-20 godina.

    • Biolog

      Nemojte da pisete gluposti i neistine. Folna kiselina je vitamin b9, neophodan za normalan razvoj i ima je vise u spanacu nego u jagodama. Radi se o mikrokolicinama. Ono sto moze da osteti zube su vocne kiseline( limunska, jabucna, itd.) Koje poseduje svako voce. Zato i ne treba jesti voce uvece pred spavanje. A folne kiseline nikad dosta, zato se i uzimaju suplementi jer je nema dovoljno u hrani.