Često se ignoriše, a može biti fatalan: potres mozga

Česti su slučajevi povreda glave i u amaterskom i u profesionalnom sportu. Tome smo svi svedoci, što u svakodnevnom životu što gledajući TV ili spotove na internetu.

Podaci pokazuju da se više od trećine sportista odmah nakon povrede glave vrati dalje u takmičenje ili igru, često i bez ukazane pomoći lekara.

Zvanične zdravstvene institucije osuđuju i kritikuju takvo ponašanje sportista, naročito zato što je u pitanju glava, ali njihove stavove i mišljenja sportisti često ignorišu.

Istraživanje je analiziralo podatke sa samo jedne klinike gde je bilo lečeno 185 dece od povrede glave tokom bavljenja sportom, uzrasta od 7 do 18 godina. Sve povrede su bile teže vrste (potres mozga), a 47% povrede zadobijeno je tokom ragbi utakmica a 16% tokom fudbalskih utakmica.

Od njih 185 čak 71 (38%) odmah se nakon povrede glave vratio u igru ili takmičenje pod izgovorom da je sve u redu.

Međutim, kasnije, kada su simptomi potresa mozga bili uveliko prisutni – oni su zadržani na lečenju kao ozbiljni slučajevi.

Simptomi koji su bili prisutni kod skoro svih pacijenata su mučnina, vrtoglavica, osetljivost na svetlo i buku, osećaj usporenosti, pritisak u glavi, konfuzija, problem koncentracije i nemogućnost spavanja.

Istraživanje ovom analizom ukazuje na svest kod svih sportista (a naročito dece) i njihovih trenera da promene ponašanje i zaštite sportistu ukoliko dođe do bilo kakve povrede glave.

Prevencija (prestanak igre posle povrede) i terapija odmah posle bilo kakve povrede najbolji je put za sprečavanje komplikacija, potpuni oporavak ili lečenje. To je jasna poruka koju sve zdravstvene institucije uvek naglašavaju i koja važi za sve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

potres mozgapovrede decepovrede glavesportske povredezdravlje decezdravlje sportista
Komentari (0)
Dodaj komentar