Čudo namirnice: Otklanjaju bolove u leđima i zglobovima

Pre nego što posegnete za tabletom protiv bolova, pogledajte šta imate od namirnica u frižideru, koje vam takođe mogu pomoći da prestanu da vas bole leđa, zglobovi…

1) CRVENE BABURE

Ove paprike imaju dva puta više vitamina C od pomorandže, koji je najdogovorniji za zdravlje kolagena – vezivnog tkiva koje pomaže u fleksibilnosti zglobova. Neki stručnjaci smatraju da osobe koje ne uzhimaju dovoljno vitamina C imaju većik rizik od nastanka nekih vrsta artritisa. Pored toga, sadrže beta-kriptoksantin, sastojak koji pomaže u smanjenju bola.

2) SLADAK KROMPIR

Svetla narandžasta boja potiče od beta-karotine, jakog antioksidansa koji uništava molekule slobodnih radikala, koji štetno deluju na ćelije.

3) ĐUMBIR

Ovaj ukusni koren sadrži hemikalije koje deluju slično nekim lekovima protim upala. Dobar je i u svežem i u mlevenom obliku. Napravite topao napitak od đumbira, tako što ćete nekoliko kriški držati potopljeno u vodi pet minuta. Možete dodati kašičicu meda ako želite.

4) KURKUMA

Studije su pokazale da ovaj začin žute boje, koji sadrži sastojak kurkumin, pomaže u uklanjanju bolova tako što smanjuje nivo inflamatornih hemikalija u organizmu. Ako ne volite njen ukus, potražite u apoteci kapsule.

5) LOSOS

Zahvaljujući tome što je bogat omega-3 masnim kiselinama, losos doprinosi smanjenju upalnih procesa tako što sprečava proizvodnju enzima koji štetno deluju na hrskavicu. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata omega-3 kiselinama utiče na poboljšanje stanja zglobova, koji su u tom slučaju manje skloni oticanju i ukočenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovileđanamirnice
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • slavka

    Ja koristim kurkumu mogu rece da se zdrastveno mnogo bole osecam na prehladu sam zaboravila a i glavobolju vise nemam.

  • Anonimni

    Ja koristim kurkumu mogu rece da se zdrastveno mnogo bole osecam na prehladu sam zaboravila a i glavobolju vise nemam.

  • Ranka

    Kurkuma je prava stvar.Provereno.Ja sam preporodjena otkako uzimam kurkumu.Ali mora redovno.Ja vise nemam aritmije srca,Artritis mi je znatno ublazen.Samo nije svaki preparat isti.Moja komsija je regulisala dijabetes redovnim koriscenjem kurkume koju mi je i preporucila.Najbolje se pokazala pro100healthy

    • Daki

      I moj glas za ovu kurkumu.