Da li čujete zujanje u ušima: Evo na šta vas organizam ovako upozorava

Najnovije istraživanje pokazuje kako oko 10 posto odraslih osoba ima problem sa zujanjem u uhu/ušima, dok je ova pojava nešto zastupljenija u u starijoj dobi i kod muškaraca.

Tinitus (zujanje u uhu) je pojava kada osećate zvuk bez prisustva spoljnog zvučnog stimulansa. Odnosno, čovek tada čuje ono čega nema.

Uzroci tome mogu biti različiti: može doći do promena na krvnim sudovima glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis … Ali i korišćenja pojedinih lekova.

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom.

Ukoliko se zujanje javlja zbog loše cirkulacije u ušima, te osobe iz svog života izbaciti kofein, cigarete, alkohol i smanjiti unos soli.

Nekada zujanje ušima može biti i posledica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje.

Ukoliko je zujanje učestalo, savetujemo da posetite lekara kako bi proverio vaše zdravstveno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

usizujanje
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    @JAAA,jaaaa I jeste ovo mesto za komentar a ne za jedan red nejasnog sta je pisac teo da kaze Jaaaa!

  • Aca

    Meni je pocelo zujanje u usima i bolovi su bili strasni lecio sam se bolovi su prestali ali ne i zujanje onda sam otkrio da imam epilepsiju i to u 30oj godini zivota do tad sam ziveo s,nom i nisam znao .

  • 9

    Meni pisti od kad znam za sebe.Navikla sam pa i zaboravim.

  • Joca

    ko čuje to znači da nije gluv

    • Anonimni

      Kaže se uvo!!!

    • Anonimni

      Može biti i Menierova bolest!

      • Anonimni

        Ja živim sa Menierom već 23 godine, vremenom se navikneš, ali ponekad je nepodnošljivo

    • Nada

      Pocelo je pistanje u usima pre dve godine ,prilikom otvaranja usta za vreme dorucka ,osetila sam bol izmedju uha i vilice gde se spajaju ,pokusala sam ponovo da zagrizem ,iskocio mi je nerv vidljiv kao sljiva na kraju vilice ,uplasila sam se i masirala sam jedno vreme i to se povuklo ,nakon dva tri dana pocelo je pistanje kao cvrcak povremeno ,nnakon nekog vremena sve jace i jace ,otisla sam lekaru dao mi je lek pila sam ,nakoñ mesec dana bilo je jos gore,ponovo sam otisla kod uho grlo bio je drugi lekar koji mi je reko pili ste pogresan lek u Knez Danilovoj se desava ,zatim mi je dao Ginko da pijem ,ni to mi nije pomoglo ,snimaka sam glavu radila magnet sve uredu ,objasnila sam detaljno lekaru kako se desilo ,mislim da me nisu ni sĺusali ,radila sam karotide ,zapusene su desna 55% a leva 45%pijem lek za nasnocu vec godinu dana i vise neznam sta da radim nekad malo utihne ,a desava mi se da mi se nerv zgrci od uha ka gornjoj usni i vidljivo mi povuce usnu ,to mi je na levoj strani ,ako neko moze da pomogne ili neki savet da sta dalje ,bila bih mu zahvalna

      • Anonimni

        Idi kod oral kirurga i nek ti vidi zglobove od vilice ja imam s tim problema jos u zujanje imsm i vrtoglavice i kocenje vrata

      • Jaaa

        Mesto za komentar, a ne za roman

    • Anonimni

      Stres niko ne pominje? Imam tinitus od 2013. nakon velikog stresa. ORL, neurolog, sve u redu. Koristila sam Ginko, B6, B12 ništa nije pomoglo. Ponekad je nepodnošljivo, naročito tokom noći kada utihnu ostali zvukovi.