Da li je alkoholizam nasledan?

Opšteprihvaćeno je mišljenje da se alkoholizam može naslediti, pogotovo ukoliko je jedan od članova porodice, jedan od roditelja npr, nekada imao problema sa alkoholom. To nipošto ne znači da je čitava situacija neizbežna, jer postoji puno drugih faktora koji utiču na razvoj alkoholizma. Dakle, ukoliko jedan ili oba roditelja imaju problema sa alkoholom, to ne čini njihovo dete alkoholičarem. Ipak, takva osoba mora mnogo više da vodi računa o navikama ovog tipa, kao i o količinama alkohola koje unese u sebe.
Uticaj genetike
S obzirom na to da je puno slučajeva u kojima se alkoholizam zadržava u porodici iz generacije u generaciju, genetika ipak ima udela u svemu. Stoga se već dugi niz godina ulaže u istraživanja koja bi donela neko otkrovenje kada je reč o genima koji čine jednu osobu sklonu alkoholizmu.
Kada je reč o kliničkim istraživanjima, otkriveno je da su blizanci čiji su roditelji alkoholičari i koji su dati na usvajanje u različite porodice, u toku vremena i nakon odrastanja takođe postali alkoholičari. Istraživanja poput ovog svakako idu u prilog već pomenutoj tvrdnji.
Ipak, još prihvatljivije objašnjenje ističe da upravo ovaj genetski "poremećaj" u kombinaciji sa određenim prirodnim i faktorima iz neposrednog okruženja, kao i ponašanje stečeno u krugu alkoholičarske porodice, mogu dovesti do pojave alkoholizma.
Uticaj okoline
Uticaj okoline – takođe se smatra jednim od vrlo bitnih faktora kada je reč o razvijanju alkoholizma. Život u porodici, kao i porodična istorija, igraju bitnu ulogu prilikom razvoja alkoholozma. Život sa jednim, ponekad i dva alkoholičara pod istim krovom – može imati razoran efekat na samu decu. Njihovo odrastanje biće ispunjeno strahom, čestom uznemirenošću i tenzijom koja je direktna posledica loše situaciju u porodici. Slučajevi zlostavljanja, i fizičkog i seksualnog, daleko su češća pojava u takvim domovima i imaju tendeciju da traju izuzetno dugo.
"Naučeno" ponašanje
Naučeno ponašanje – predstavlja samo dodatni otežavajući faktor koji je pratilac prethodno pomenutog, kao i loše stečene navike. Ukoliko je osoba u pitanju konstantno bila izložena lošem ophođenju, nasilnom ponašanju, svađama, ona će prihvatiti takvu svakodnevicu kao nešto sasvim normalno i u kasnijem životu će se voditi time.
Pouke
Dakle, jedan od najboljh načina da se izbegne ovaj problem jeste najpre prihvatanje činjenice da alholizam može biti nasledan i da su osobe u porodici sa takvom istorijom izložene većem riziku od razvijanja ove bolesti. U većini slučajeva, samosvest je dovoljna da se izbegne dalji i pogubniji razvoj alkoholizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholizambolesti zavisnostigenetikanasledne bolesti
Komentari (0)
Dodaj komentar