Deca i alkohol – posledice

Novija istraživanja u Americi pokazala su da je skoro 6% mladih osoba, uzrasta od 12 do 14 godina, pilo alkohol u poslednjih mesec dana, a blizu polovina njih je alkohol dobila kod kuće ili od članova porodice.
Kod mladi ljudi koji počnu da piju alkohol pre nego što napune 15 godina, šanse su šest puta veće da u kasnijem životu imaju zdravstvene probleme sa alkoholom, prema rezultatima Uprave za zloupotrebu supstanci i mentalno zdravlje (Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMHSA).
Ko deci daje alkohol?
Podaci nove studije SAMHSA ukazuju na određene činjenice.
Alkohol je tokom poslednjih mesec dana (pre ankete) pilo 5,9% dece od 12 do 14 godina starosti. To znači da je pilo oko 700.000 mladih Amerikanaca u ovoj starosnoj grupi.
Od onih koji su pili alkohol, 93,4% je reklo da ga je dobilo besplatno od nekoga.
Alkohol je 44,8% ispitanih mladih Amerikanaca dobilo od nekog člana porodice ili je pilo kod kuće (to znači da takvih mladih osoba u Americi ima oko 317.000). Oko 15,7% populacije (111.000 Amerikanaca) dobilo je alkohol od roditelja ili staratelja.
Rizik za buduće zdravlje
"Mladi koji počinju konsumiranje alkohola pre petnaeste godina, šest puta češće imaju zdravstvene probleme zbog alkohola nego osobe koje počinju da piju sa 21. godinom starosti ili kasnije", kaže u svom saopštenju administrator SAMHSA Pamela Hajd (Pamela S. Hyde). "Roditelji (i druge odrasle osobe) treba da budu svesni da nudeći alkohol deci, decu izložu povećanom riziku od zloupotrebe alkohola i da povećavaju mogućnosti da ta deca postanu zavisna od alkohola."
Iz novog izveštaja SAMHSA izdvajamo: "Mladi korisnici alkohola često dobijaju alkohol u porodici (sopstvenom domu)", saznajemo na osnovu podataka dobijenih u periodu od 2006. do 2009. godine, kada je istraživanjem obuhvaćeno 44.000 dece uzrasta od 12 do 14 godina.
Prema ovom izveštaju, članovi porodice ponekad mogu da imaju direktnu ulogu u smanjenju pristupa adolescenata alkoholu. Na taj način ne samo da sprečavaju adolescente da piju već sprečavaju i rano nastajanje drugih problema u vezi sa alkoholom, kao što su bolesti srca i bolesti krvnih sudova.
Ključni nalazi izveštaja:

  • 19,6% maloletnih korisnika alkohola dobilo je piće od drugog maloletnog lica besplatno
  • 13,5% korisnika dobilo je alkohol besplatno od drugih odraslih osoba
  • 6,8% njih dobilo je piće u tuđoj kući
  • 15,2% ga je uzelo u svom domu
  • 13,9% je dobilo alkohol od odraslih rođaka
  • 15,7% je dobilo alkohol od roditelja ili staratelja
  • 8,8% ispitane dece dobilo je alkohol iz drugih, neodređenih izvora, besplatno

Zaključak
Iako su ovi zabrinjavajući podaci dobijeni istraživanjima u Americi, možemo pretpostaviti da je i kod nas manje ili više slična situacija.
Zato je važno da roditelji budu svesni i ne nude alkohol deci jer se kasnije posledice teško mogu otkloniti (lečiti).
Takođe je važno obratiti pažnju na to da deci često nude samo jedno piće: rođaci, komšije, drugovi, roditelji njihovih drugova…
Iz navedenog se vidi da kada je o alkoholu reč, deci preti velika opasnost od "bliskih osoba", a ne samo od prodavnica i kafića, gde deca mogu kupiti alkohol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholalkohol i odraslialkohol i opasnostialkoholizambolesti zavisnostideca i alkoholstvaranje loših navika
Komentari (0)
Dodaj komentar