Dečja prehlada nije bauk

Kada su u pitanju deca, svakom roditelju najbitnije je da ona budu što je moguće ređe bolesna. Čak i kad se vaše dete prehladi ili dobije groznicu, nemojte očajavati, jer to nije najstrašnija stvar na svetu i može se lako izlečiti.
Šta činiti ukoliko vaše dete ima groznicu?
Pedijatri smatraju groznicu jako opasnom onoga trenutka kada živa u toplomeru pređe 37,7. Stoga je jako bitno posetiti pedijatra ukoliko je vaše dete:

  • mlađe od četiri meseca i ima groznicu
  • ima i druge propratne simptome
  • ima groznicu već šest dana zaredom

U ostalim slučajevima, groznicu je bezbedno lečiti antipireticima ili adekvatnim lekovima. Nikako nemojte detetu davati aspirin, jer postoji rizik od Rejevog sindroma, retke ali jako ozbiljne bolesti, koja štetno utiče na jetru i mozak.
Šta još pomaže pri skidanju temperature dece?
Jedno od rešenja je hlađenje kože kupanjem mlakom vodom. Nikako ne koristite hladnu vodu, led ili utrljavanje čistim alkoholom. Dete oblačite laganije i nemojte ga umotavati u više od jednog ćebeta. Budno motrite da ne dođe do dehidratacije, a kod bebe su znaci za to: suve pelene, plakanje bez suza, suva usta i suv jezik. Ukoliko primetite navedene simptome, dete odmah odvedite pedijatru.
Da li topla pileća supa stvarno leči prehladu i groznicu?
Odgovor je da! Istraživanja su pokazala da pileća supa, pored delovanja toplotom, svojim lekovitim dejstvom ublažava i ozbiljnije upale, a pri tom je i jako hranljiva.
Šta raditi ostalih dana prehlade?
Ostalih pet dana prehlade (obično prehlade traju oko šest dana, iako se vama čini mnogo duže) potrudite se da vaše dete redovno izduvava nos, inhalira se i tušira toplom vodom. Traljajte mu povrmeno grudi oblogama koje sadrže mentol, jer one pomažu detetu da što pre iskašlje sav šlajm koji mu se nalazi u grlu.
Šta ublažava upalu grla i jak kašalj?
Upale grla zbog jake prehlade traju obično 4-5 dana. Deci staroj dve godine treba davati topao čaj sa polovinom kašičice meda i limuna, jer je to delotvorno na grlo i sprečava kašalj. Stariju deca treba podsticati da što češće ispiru grlo toplom vodom.
Da li je dovoljno dati samo jedan lek ili je u redu i ako to bude više od jednog?
Uvek obratite pažnju na simptome koje vaše dete pokazuje, kako biste izbegli davanje pogrešnih lekova. Ipak, lekar je taj koji će nakon pregleda vašeg deteta odrediti najpravilniju terapiju i lekove.
Koliko je bitno probuditi dete noću da popije lek?
Odmor je jedan od najboljih lekova za prehladu. Zato je najbolje da ne budite svoje dete kada ono već zaspi, čak i ako to znači da će preskočiti uzimanje leka. Slobodno sačekajte dok se ne probudi, zbog toga što su san i odmor bitniji, ali prilagodite davanje leka detetovom "rasporedu" spavanja.
Ukoliko dete povrati posle popijenog leka, da li je dobro dati još jednu dozu leka?
Uprkos tome što većina ljudi misli da je to ispravna stvar, nemojte to nikako raditi čak i ukoliko vaše dete povrati lek ili ispljune jedan deo. Nikada ne možete biti sigurni koju količinu leka je vaše dete progutalo pre nego što je povratilo. Ponovnim davanjem pune doze leka rizikujete da dete "predozirate".
Ovo su upošteni saveti za roditelje čija deca imaju prehladu, ali je ipak najbolje u svakoj konkretnoj situaciji slušati savete lekara, a pre upotrebe lekova detaljno proučiti uputstvo za upotrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripprehlada
Komentari (0)
Dodaj komentar