Dijabetes kod dece

Kod novorođenčadi i beba koje su po rođenju bile jako mršave, a nakon dve godine naglo dobile na težini, postoji rizik od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih problema. Nekoliko istraživanja dovelo je u vezu malu telesnu težinu prilikom rođenja sa posebno velikim rizikom od razvijanja dijabetesa ili srčanih oboljenja u kasnijim godinama. Poslednji izveštaji navode da problemi započinju još u detinjstvu.
U jednoj od studija, tim istraživača je od rođenja pratio razvoj i odrastanje 1.400 muškaraca i žena sve do 26-32. godine života. Glavno otkriće glasi: ukoliko je u najranijem detinjstvu osoba mršavija od proseka, a nakon druge godine naglo dobije na težini, dolazi do povećanja rizika od razvijanja netolerancije prema glukozi i dijabetesa. Ono što se dalje navodi jeste da je ovo trajan proces, koji posle druge godine nastavlja sa progresijom. Ipak, najviše posledica osete osobe koje, u periodu od 2. do 12. godine, naglo promene svoju telesnu težinu i mršavost pređe u gojaznost. Dakle, kategorija osoba kod kojih nakon druge godine života dolazi do nagle promene u težini u najtesnijoj je vezi sa razvijanjem gorepomenutih bolesti. Što ranije ova anomalija bude primećena, to se pre može reagovati i sprečiti potencijalne posledice.
Gojaznost u detinjstvu – zdravstveni problemi u zrelijim godinama
Ova pojava je zajednička svim delovima sveta. Opšte je poznato da se deca ne bave u dovoljnoj meri fizičkim aktivnostima, a jedu previše brze hrane i slatkiša. U prevodu – previše sati provedenih pred TV ekranom, previše kompjuterskih igrica, previše brze hrane, mnogo šećerom pretpranih napitaka i premalo zdrave fizičke aktivnosti, najbolje dočarava sliku životnih navika današnje omladine.
Buckasta deca nekada su se smatrala izuzetno zdravom i jedrom decom, ali danas se sve više lekara i specijalista slaže sa činjenicom da previše hrane nakon rođenja, kao i u ranom detinjstvu, ne može biti uzeto kao sinonim za zdravo.
Šta činiti?
Ono na šta želimo da ukažemo jeste da je upravo naglo povećanje telesne težine tokom detinjstva glavni krivac za pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema u zrelijim godinama.
Nažalost, ne postoji jednokratno i brzo rešenje ovog problema. Ono što svi stručnjaci naglašavaju jeste izuzetno velik značaj pronalaženje načina da se deca, u svojoj mladosti, što više ohrabre i podstaknu kada je reč o bavljenju fizičkim aktivnostima i zdravom načinu ishrane, jer upravo društvena svest predstavlja taj prvi i najznačajniji korak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesdijabetes kod decefizičke aktivnostigojaznostgojaznost i zdravljepreviše sedenjasecerna bolestzdrav način života
Komentari (0)
Dodaj komentar