Dobroćudno uvećanje prostate

Prostata ili kestenjača je žlezda koja se nalazi ispod mokraćne bešike i kroz koju prolazi jedan deo izvodnog mokraćnog kanala.

Karakteristična je samo za muškarce i uloga joj je još nedovoljno i nepotpuno ispitana, ali se zna  da stvara tečni deo sperme. Veličine je pitomog kestena (po tome je i dobila ime) i počinje da raste već posle 25. godine života.

Na uvećanje prostate utiče muški seksualni hormon testosteron, tačnije dihidrotestosteron (DHT). Kod muškaraca kastriranih pre puberteta (eunusi – čuvari harema) nikada ne dolazi do uvećanja prostate.

Simptome uvećane prostate muškarac počinje da oseća negde oko 50. godine života, i to u vidu noćnog mokrenja, otežanog mokrenja, tanjeg mlaza mokrenja, nemogućnosti odlaganja mokrenja, nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike i tako dalje. Simptomi nastaju postepeno i bolesnik se javlja lekaru tek kada mu ovi simptomi ometaju normalan život.

Dijagnostika uvećane prostate je dosta jednostavna: prvo se uradi tzv. rektalni pregled (prstom se kroz čmar pregleda prostata), da bi urolog mogao da dobije informacije o veličini prostate, njenoj konzistenciji, ograničenosti, površini, o tome da li je bolna ili ne na pritisak. Zatim se radi ultrazvučno određivanje količine mokraće u bešici pre mokrenja. Potom se radi urofloumetrija, tako što se mokri u jedan aparat koji odmah izračuna koliki je maksimalni mlaz mokraće, prosečni mlaz mokraće, vreme mokrenja i količina koja je izmokrena.

Zatim se ponovo odredi ultrazvukom koliko je mokraće zaostalo u bešici posle mokrenja, to je tzv. rezidualna mokraća. Određivanje količine mokraće u bešici radi se specijalnim ultrazvučnim aparatom, tzv. bladerskenom, i to preko prednjeg trbušnog zida. Pregled je potpuno neinvazivan.

Ukoliko su potrebne dodatne informacije, radi se ultrazvuk prostate koji nam daje preciznu veličinu prostate i podatke o tome da li postoje još neke promene na njoj.

Od pomoći je i uretrocistoskopija, kada se specijalnim instrumentom pregleda cela mokraćna cev i mokraćna bešika. U daljem ispitivanju mogu se koristiti radiološke metode.
Od analiza krvi treba uraditi PSA (prostatični  specifični antigen), analizu specificnu za prostatu koja nam govori da li je vrednost u korelaciji  sa veličinom prostate.

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju uvećane prostate. Lečenje može da bude:

  • medikamentozno lekovi Proscar i Avodart spadaju u grupu lekova koji inhibiraju 5 alfa reduktazu, enzim koji se nalazi u prostati i koji je odgovoran za rast prostate. Samim tim smanjuju veličinu prostate. Lekovi koji blokiraju Alfa 1 adrenoceptor (Flomax, Xatral, Cardura itd.) ne smanjuju veličinu prostate nego ublažavaju gorenavedene simptome.
  • invazivno mikrotalasima (tumt), laserom ili krioterapijom (smrzavanjem)
  • operativno – kroz mokraćni kanal – tzv. transuretralna resekcija (TUR), ili, ako je prostata jako velika, pribegava se otvorenoj operaciji, pri kojoj se cela prostata izvadi.

Smatra se da je transuretralna resekcija prostate (TUR) zlatni standard u lečenju uvećane prostate. Komplikacije operativnog lečenja prostate vrlo su retke i uklapaju se u rizik svih ostalih operativnih zahvata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

adenomprostatauvecanje prostate
Komentari (21)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Postovanje, Koliko dugo je potrebno nositi kateter kod uvecane prostate?

  • Vlada

    56 godina, total psa 4,43, free psa 0,85 ,f psa/psa 19,19, imam li razloga za brigu?!

  • cober

    Zbog velike prostate (mandarina) PSA 9.9 pitao sam dr da uklonim prostatu laserom i da ne čekam da me napadne karcinom i dr mi kaže da nema potrebe za operacijom ,te da se i da je uklonim nebih spasio od mogućeg karcinoma.To me je zbunilo ,a to je objasnio tako što smatra ako mi prostata trenutno ne pravi neke velike probleme da je ne diram.Pa zar trebam čekati kancer pa tek tada na operaciju.Kako je dobro kad neko kao MIsho preporučuje nešta što je i sam isprobao (origano) tako da ne gubimo vrijeme i bacamo nepotrebno novac po apotekama.Trošio sam finestarid i omnic godinama i nikakvog poboljšanja.

  • Bane

    Da li se na ultrazvuku određuje težina prostate ili veličina? Radiolog je na izveštaju napisao da je težina 34.8 mm.

  • Bane

    Da li se prostata može uvećati od zloupotrebljavanja alkohola i po prestanku se vratiti u normalu?

  • Božidar

    imam uvećanu prostatu, 90 ml prostata veličine oraha, elastična, ograničena, bešika urednog nalaza. PSA (tpsa) 4.55, ukupan 1.58, slobodan 34.7 tpsa/tpsa.

  • Mira

    PSA 6.01, ostalo sve u redu.

  • Klaus

    Pitanje za Misho, možete li mi, molim vas, objasniti kako uzimate origano, malo jasnije, sa vodom, vrućom, hladnom, stavite origano u usta pa zalijete vodom?

  • Salih Karahodžić

    Pročitah i nađoh da izložim i svoj komentar povodom liječenja uvećane prostate. Tri godine trošim proscar tablete, a zanima me koliko dugo se one smiju upotrebljavati. Prostata mi je bila prije tri godine velicine 92 mll, a prilikom poslednjeg snimanja ultrazvukom bila je 38 mll. Da li da i dalje da trošim taj lijek, ili bih možda mogao da napravim pauzu barem jednu godinu?

  • Misho Misho

    50 mi je godina. Imao sam problem sa prostatom. Problem je bilo mokrenje, učestale temperature, želja za seksom je počela da opada. Pio sam tablete Prostamol Uno da bih mogao normalno da mokrim. Bez upotrebe tih tableta često sam dobijao povišene temperature i svrab prilikom mokrenja. Budio sam tokom noći, jer mi je bešika uvek bila puna.
    24. aprila 2012. odjeknula je vest u novinama da origano ubija ćelije raka prostate.
    (http://www.foxnews.com/health/2012/04/24/oregano-shown-to-effectively-
    destroy-prostate-cancer-cells/)
    Ovo mi je delovalo kao neozbiljna vest, jer je davno bila vest da semenke bundeve deluju, a pre godinu dana je ta vest bila demantovana, ali sam ipak probao.
    Počeo sam sa jednom malom kafenom kašikom suvog origana ujutru (sa čašom vode, naravno). Ukus nije loš. Nakon 7 dana video sam da ja mokrim bez problema. Prestao sam da pijem tablete i produžio sam sa origanom. Čak sam i dozu pokacio. Organizam kao da mi je tražio još origana. Sada pijem po jednu malu kafenu kašiku ujutru i uveče. Već treću nedelju kako pijem origano i mogu da vam kazem da deluje neverovatno. Da napomenem da ne pravim čajeve od origana, nego ga pijem onako kako se u trgovinama prodaje, sušen u kesicama.
    Sada mi se normalno mokrenje vratilo kao u mladalačkim danima, a bogami i ostale stvari… Toplo ga preporučujem svima.

    Zaboravio sam da kažem i lošu stranu – više se ne budim dok spavam, pa se bojim da ne zakasnim na posao :).

    • Tibor

      Kako Vam danas funkcioniše prostata, i ja imam problema pa me interesuje ?

  • Misho Misho

    Origano
    Zaboravio sam da kažem i lošu stranu – sada se ne budim dok spavam, pa se bojim da ne zakasnim na posao :).

    • Anonimni

      Misho Misho Kako je sada sa prostatom jel jos pijete origano ili je sad sve ok ???

  • Zdenko Vujnović

    Kada zahladni, obavezno prehladim prostatu (iako se čuvam). Nelagodnost osećam u dubini anusa kao neku vrstu pritiska i nagona za veliku nuždu. Ne boli, ali smeta. PSA je u redu. Pokušavam da rešim problem grejanjem (flašica tople vode između nogu). Šta mi vi preporučujete?

  • Svetislav Savić

    PSA nalaz mi je od avgusta 2010, kada je izmeren 6.98, skočio u septembru 2011. na 16.20. Imam 59 godina, otac mi je imao rak prostate i umro u 73. godini, posle 5-6 operacija. Idem li njegovim putem?

  • Pero Milik

    Noću mokrim ponekad i ujedno dosta dugo čekam. Mlaz je dupli. Lekar mi je rekao da je uvećana prostata i na jednom mestu tvrda pa mi predlaže operciju laserom.

  • Mihailo Veličković

    Ultrazvučnim pregledom prostate mi je utvrđeno da je veličina prostate bila 46x38x42 adenoidno izmenjena, dijagnoza adenom prostate. Postmikciono ostaje 100 mililitara urina, uradio sam, PSA 0.798. Urolog predlaže operaciju. Nije mi jasno čega, šta, kako? Zar ne postoje lekovi koji mogu to da regulišu? Može li neko da mi objasni bliže? Pored toga što su markeri dobri, hoće da mi radi biopsiju prostate. Šta dalje? Hvala unapred, pozdrav!

  • Đorđe Stojanović

    Nije tačna konstatacija da lek Proscar ne smanjuje prostatu. Moje iskustvo pokazuje da je posle lečenja ovim lekom prostata smanjena sa 40×50 (6. 2. 2008.) na 34×34 mm (6. 4. 2011.) uz potpuno normalizovanje mokrenja i pražnjenja.

  • Jovan Kojic

    Poštovani,
    Imam 48 godina i pre pola godine sam osjetio promjene prilikom mokrenja koje su se ogledale u smanjenom pritisku, a kasnije i otežanom početku mokrenja. Javio sam se ljekaru, koji me je pregledao, te rekao da imam uvećanu prostatu i propisao mi lijek „Flomaxtra“. Koristio sam te tablete dok nisam osjetio promjene prilikom ejakulacije – da je otežana i da ne mogu da izbacim svu tečnost, tako da sam prestao da koristim te tablete, da bih ponovo otišao kod specijaliste koji mi je kroz mokraćni kanal uvukao neku sondu, moram da priznam da je bilo veoma neprijatno zbog ubrizgavanja neke tečnosti, te mi je ponovo propisao iste tablete. Molim Vas da mi date Vaše mišljenje o tim tabletama i tome da li postoji neki bolji način pošto mi je i erekcija oslabila, tj. ne mogu je da održim dovoljno dugo.

  • Miroslav Bogdanović

    Tekst je odličan. Imam 38 godina. Tegobe su počele pre desetak dana. Imam uvećanu prostatu. Da li je to možda trenutna prehlada ili nešto drugo? Bio sam kod urologa. Dao mi je antibiotik. Malo mi je bolje.

  • Saša Kordić

    U tekstu „Dobroćudno povećanje prostate – adenom prostate“ naveli ste da seksualni život muškarca utiče na taj problem. Moje pitanje je: kako i na koji način?