Doživećete stotu: Eliminišite ovih 10 „ubica“ srca

Neke navike, tipične za većinu ljudi, mogu značajno naštetiti zdravlju unutrašnjih organa, a naročito srca, koje je motor našeg tela.

Kako starimo povećava se rizik od srčanog udara, a od svih smrtnih slučajeva u Srbiji uzrokovanih bolestima, svaki drugi povezan je sa bolestima srca i krvnih sudova. Procenjuje se da će broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti do 2030. godine dostići 23 miliona i postati prvi uzrok smrtnosti širom planete, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“.

Sigurno je da niko ne želi da bude deo ove crne statiske, zato je vreme da odbacimo navike koje povećavaju rizik od srčanog udara.

1. Predugo gledanje televizije

Sedenje satima povećava rizik od srčanog udara čak iako redovno vežbate.

2. Tenzija i depresija

Ako ste pod stresom, u svađi ili depresivni, i to može da ostavi traga na zdravlje vašeg srca. Važno je da znate kako da izbacite negativne emocije iz sebe i da imate osobu s kojom možete da popričate.

3. Ignorisanje hrkanja

Hrkanje može biti simptom nečeg mnogo ozbiljnijeg, sindroma apneje u spavanju koja povećava rizik od srčanog udara. Ako hrčete i često se budite umorni najbolje da se obratite lekaru.

4. Nekorišćenje konca za zube

Iako je pravi razlog nepoznat, postoji jaka veza između bolesti desni i srčanih bolesti. Prema tome, preporučuje se korišćenje konca za zube kako bi desni, kao i srce, ostali zdravi.

5. Povlačenje u sebe

Svima ponekad treba vremena da se malo osame i odmore od svega, ali važno je održavati kontakte sa dragim ljudima. Naučno je dokazano da ljudi koji imaju bolje odnose s porodicom i prijateljima žive duže i zdravije.

6. Previše alkohola

Mala količina alkohola nije loša za vaše srce, ali preterano uživanje u alkoholnim pićima usko je povezano s visokim krvnim pritiskom i srčanim udarom. Koja je prava mera? Najviše dva pića dnevno za muškarca i jedno za ženu.

7. Prejedanje

Gojaznost je najrizičniji faktor koji vodi do bolesti srca. Poželjno je izbegavati velike porcije i zamenite gazirana pića vodom.

8. Previše mesa

Meso bi trebalo da bude namirnica kojom se ponekad počastite, a ne osnova vaše ishrane. Obrađeno meso, poput kobasica i slanine, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka debelog creva. Bilo bi idealno da manje od deset posto namirnica u vašoj ishrani bude životinjskog porekla.

9. Pušenje

Nije nepoznato to da je pušenje izuzetno štetna navika, ali, prema stručnjacima, ono je totalna katastrofa za vaše srce. Pušenje podstiče stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu da blokiraju protok krvi u srce, a doprinosi i stvaranju trombova u arterijama.

10. Uživanje u soli

Što više soli unosite, to vaš krvni pritisak više raste. Ne treba jesti brzu hranu a etikete na namirnicama koje kupujete treba dobro čitati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srcani udarsrce
Komentari (0)
Dodaj komentar