Dvadeset saveta protiv gorušice

Gorušica ili regurgitacija često se javlja kao posledica bolesti organa za varenje, jednjaka ili lošeg funkcionisanja mišićnog otvora koji povezuje jednjak sa želucem. Gorušica se povremeno javlja i usled nepravilne ishrane, „loše hrane“, dugog nepravilnog sedenja ili iz nekih drugih razloga.
Saveti
Navešćemo savete stručnjaka koji su proučavali ovu pojavu.
1. Lekove protiv česte pojave gorušice treba uzimati isključivo po preporuci lekara a nikako samoinicijativno ili po preporuci nestručnih osoba.
2. Pravilna ishrana smanjuje rizik od nastanka bolesti, ali i lakše lečenje u odmakloj fazi bolesti jednjaka i organa za varenje.
3. Najbolje je ishranu rasporediti na pet ili više manjih obroka u toku dana. Ovakim načinom ishrane želudac se puni samo delimično, tako da se smanjuju uslovi za njegovo „prepunjavanje“.
4. Razmak između obroka, užine ili napitaka ne sme biti duži od tri sata.
5. Jake začine u pripremi hrane treba izbegavati. U jake začine spadaju: beli luk, crni luk, biber, aleva paprika, paradajz, paprika. U jako začinjenu hranu spadaju mesne prerađevine: narezak, kobasica, salama, pašteta, gulaš, suva slanina…
6. Preporučuju se sledeći začini koji povoljno deluju na varenje: mirođija, lovor, majčina dušica, majoran, ruzmarin…
7. Poželjno je pripremati hranu sa što manje masti i tako da hrana posle priprema sadrži manje masnoće. Najpogodnije je kuvanje hrane u vodi ili na pari, dinstanje ili grilovanje. Treba smanjiti broj obroka za koje se hrana priprema prženjem ili pohovanjem.
8. Masnu hranu treba izbegavati ili je povremeno uzimati u manjim količinama. Ne preporučuje se: slana, ljuta ili kisela hrana.
9. Ne preporučuju se masni i jaki sosevi koji sadrže: žumance, pavlaku, ulje, sir i paradajz, jer pospešuju gorušicu.
10. Čaj od nane treba da izbegavaju ljudi koji imaju problema sa gorušicom, jer, iako nana deluje umirujuće, ona opušta mišiće u jednjaku i omogućava takozvani želudačni refleks.
11. Kafu sa kofeinom ili kafu bez kofeina treba zameniti nekim blagim čajem, od ruzmarina, žalfije ili sl.
12. Alkoholna pića sa visokim procentom alkohola treba potpuno izbaciti. Povremeno se mogu koristiti blaga alkoholna pića kao što su vino ili pivo, ali nikako na prazan stomak.
13. Nikako ne treba piti gazirane napitke niti koristiti jake slatkiše i šećer u velikim količinama.
14. Vrele napitke i supe, kao i ledene namirnice, treba izbegavati zato što iritiraju želudac. Poželjno je jesti toplu ili mlaku hranu i piti napitke umerene temperature.
15. Higijena usta je veoma važna u borbi prtiv gorušice (redovno pranje zuba, zdravi zubi…).
16. Pušenje i duvanski dim višestruko pospešuju gorušicu jer: suše usta, iritiraju sluzokožu želuca i pojačavaju kiselinu u stomaku.
17. Pacijenti koji imaju problema sa organima za varenje i gorušicom trebalo bi da izbegavaju lekove kao što su brufen ili aspirin.
18. Ne savetuje se tesna odeća koja steže pojas i vrši pritisak na stomak.
19. Treba smanjiti vreme provedeno u sedećem, klečećem ili pognutom stanju (sedenje, gledanje televizije, rad za komjuterom, duga vožnja automobila…), a ukoliko to već morate da radite, onda povremeno pravite pauze za šetnju, stajanje ili razgibavanje.
20. Opustite se pre i nakon obroka i jedite sedeći lagano tako da obrok traje 15 do 30 minuta. Nemojte prileći odmah nakon obroka ili ići na spavanje odmah posle večere. Pokušajte da spavate sa malo višim jastukom, a umesto leškarenja na krevetu, zavalite se u fotelju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gorusicaHigijena ustaljuta hranaPravilna ishranaproblemi sa jednjakomproblemi sa organima za varenjeproblemi sa želdcemredovni obrocislana hranazdrava ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Qlex

    Pa ovo je da se ubiješ odmah!