Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku?

Pre pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svetlosti – Sunce i Mesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tokom dana, a Mesec nas je uspavljivao tokom noći.

Danas smo se jako udaljili od prirode i izlažemo se svetlu čak i tokom večeri. Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak i blago veštačko svetlo tokom spavanja može oštetiti mozak, prenose mediji u regionu

Veštačko svetlo povećava nivo hormona stresa tokom noći, a učestalo izlaganje takvom svetlu tokom spavanja povećava rizik od nastanka hronične upale, inzulinske otpornosti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Spavanje uz veštačko svetlo može prouzrokovati nesanicu i hormonalnu neravnotežu. Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a veštačko svetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava nivo krvnog pritiska, glukoze i telesne temperature.

Oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svetla. Naučnici su ustanovili da osobe koje spavaju uz veštačko svetlo imaju za 50 odsto manje melatonina u telu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svežoj, prozračenoj i mračnoj sobi, piše portal Centarzdravlja.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

melatoninmraksan
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ja ne mogu da spavam u potpunom mraku jer onda ne vidim da li mi je meda pokriven ili ce se prehladiti bez cebenceta. Ipak je bolje malo da se vidi. Na kraju krajeva citajuci Krstaricu shvatio sam da postoje i duhovi. Ko veli, bolje ja njih da vidim i drzim pod kontrolom nego oni mene. Dakle da zakljucimo, mrak ali ne pomracina.