Fizička kondicija i hipertenzija

Novo istraživanje pokazuje da umerena fizička aktivnost može značajno smanjiti rizik od hipertenzije čak i kod osoba sa porodičnom istorijom visokog krvnog pritiska.
U istraživanju je učestvovalo više od 6.000 ljudi, a utvrđeno je da one osobe koje su u kondiciji imaju 34% manji rizik od razvoja ove bolesti, iako jedan njihov roditelj ima visok krvni pritisak.
Sa druge strane, osobe sa niskim nivoom vežbanja i hipertenzivnim roditeljima imaju znatno veći rizik od razvoja ove bolesti.
Procenjuje se da samo u Velikoj Britaniji ima oko 16 miliona ljudi sa visokim krvnim pritiskom, što znači da svaka treća odrasla osoba pati od hipertenzije, a to ih stavlja u tri puta riskantniju grupu u pogledu rizika od moždanog udara i bolesti srca.
Porodična istorija
Ako u vašoj porodici postoji istorija visokog krvnog pritiska, moždanog udara ili srčanog napada, to najverovatnije znači da ćete i vi imati problema sa hipertenzijom.
Istraživači kažu da je nemoguće ignorisati povezanost između nivoa fitnesa, roditeljske istorije i mogućeg rizika. Prema njihovom mišljenju, rezultati ovog istraživanja pokazuju da je neophodno da se razume uloga porodične istorije i fitnesa u razvoju hroničnih bolesti. Umerena fizička aktivnost, što na primer podrazumeva brzu šetnju u trajanju od 150 minuta nedeljno, može da obezbedi veliku zdravstvenu prednost, naročito kod osoba koje su predisponirane da pate od hipertenzije zbog porodične istorije bolesti.
Detalji istraživanja
Istraživači su pratili grupu od 6279 odraslih osoba starosti od 20 do 80 godina u proseku po 4,7 godina. Od toga je 33% učesnika istraživanja izjavilo da bar jedan od roditelja ima problema sa visokim krvnim pritiskom.
Na početku istraživanja svi učesnici su bili zdravi, ali je tokom trajanja istraživanja 1545 učesnika prijavilo da su se kod njih razvili problemi u vezi sa hipertenzijom.
Istraživači su ustanovili:

  • Kod osoba sa porodičnom istorijom hipertenzije i bez nje, visok nivo fizičke kondicije povezan je sa 42% manjim rizikom od razvoja bolesti, kao i umeren nivo fizičkih aktivnosti sa 26% manjim rizikom.
  • Osobe sa niskim nivoima fitnesa i jednim roditeljem sa hipertenzijom imaju 70% veći rizik od razvoja ove bolesti u poređenju sa ljudima koji imaju visok nivo fitnesa i koji su bez porodične istorije ove bolesti.
  • Osobe sa visokim nivoima fitnesa i jednim roditeljem sa hipertenzijom imaju samo 16% veći rizik od razvoja ove bolesti u odnosu na one koji jesu fizički spremni, ali bez porodične istorije bolesti.

Zaključak
Biti fizički aktivan nešto je čemu bi svi trebalo da težimo, jer je dokazano da redovno i umereno vežbanje pomaže u snižavanju i održavanju zdravog krvnog pritiska, kao i kod drugih zdravstvenih problema.
Umereno vežbanje pet puta nedeljno zaista bi trebalo da bude deo zdravog načina života svih nas uz zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem, nizak unos soli i razuman unos alkohola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnesfitnes i zdravljefizičke aktivnostihipertenzijakondicijakrvni pritisakmozdani udarslogsrcani udarumereno vežbanjevisok pritisak
Komentari (0)
Dodaj komentar